FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba arhitekta Ericha Mendelsohna 19. siječnja u Gliptoteci HAZU-a

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Izložba "Erich Mendelsohn: dinamikai funkcija", s radovima jednog od najpoznatijih i najutjecajnijihsvjetskih arhitekata prošlog stoljeća, bit će otvorena u četvrtak, 19.siječnja, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti(HAZU).
ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Izložba "Erich Mendelsohn: dinamika i funkcija", s radovima jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih svjetskih arhitekata prošlog stoljeća, bit će otvorena u četvrtak, 19. siječnja, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U prigodi otvorenja izložbe autorica koncepta i postava povjesničarka umjetnosti Regina Stephan održat će predavanje "Arhitekt, vizionar, kozmopolit Erich Mendelsohn".

Erich Mendelsohn (Istočna Pruska, 1887.- SAD, 1953.) bio je od 1911. do svoje smrti autor pedesetak zgrada u Njemačkoj, Sovjetskom Savezu, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Palestini i SAD-u.

Gradio je tvornice, robne kuće, bolnice, sinagoge, paviljone za izložbe i sajmove te privatne kuće, a bavio se i oblikovanjem namještaja te rasvjetnih tijela.

U svom radu poštivao je načela modernizma i tezu da je primarni element u arhitekturi funkcija, no, kako je govorio, funkcija bez senzualne komponente bila bi tek konstrukcija.

Mendelsohnov opus na izložbi predstavljen je kronološki, tematski i tipološki u svim fazama rada, od prvih, vizionarskih crteža do fotografija konstruirane arhitekture.

Izloženo je 128 radova - skica, crteža, nacrta, fotografija - te 22 makete izrađene posebno za tu izložbu.

Izložba se ostvaruje u suradnji Hrvatskog muzeja arhitekture, Gliptoteke HAZU-a i Goetheova instituta u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 12. veljače, a njezin nositelj je njemački Institut za međunarodnu suradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙