FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare-Ožbolt: Strategija predviđa niz mjera za veću učinkovitost pravosuđa

ZAGREB,3. veljače(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožboltodbacila je danas kritike saborske oporbe da je Strategija reformepravosuđa, koju predlaže njezino ministarstvo, prazno slovo na papiru,istaknuvši da ona predviđa niz mjera za povećanje učinkovitosti ineovisnosti pravosuđa.
ZAGREB,3. veljače(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt odbacila je danas kritike saborske oporbe da je Strategija reforme pravosuđa, koju predlaže njezino ministarstvo, prazno slovo na papiru, istaknuvši da ona predviđa niz mjera za povećanje učinkovitosti i neovisnosti pravosuđa.

Ministrica je u završnom obraćanju zastupnicima naglasila da Strategija predviđa konkretne mjere i rokove za njihovo provođenje, te pozvala zastupnike da u svakom trenutku to i kontroliraju.

Redom je odbacivala oporbene, u najvećem dijelu SDP-ove prozivke - potvrdila je njihove tvrdnje da je reforma zemljišnih knjiga počela 2002., za mandata bivše Vlade, ali i dodala da je Svjetska banka, koja je za taj projekt odobrila kredit od šest milijuna eura, krajem 2003. upozorila da je od tog iznosa utrošeno tek 10 posto.

"Kada sam 2004. došla na čelo Ministarstva dočekala me negativna ocjena Svjetske banke i zahtjev za povlačenjem svih sredstava, ali banka nam je ipak dala još jednu šansu", kazala je Škare-Ožbolt.

Najavila je da bi do kraja ove godine na nulu trebali biti svedeni svi zaostaci u zemljišnim odjelima, izvijestila da su svi gruntovni podaci upisani i verificirani, te da će uskoro biti i spojeni s podacima iz katastra, što je preduvjet za elektronski vođene zemljišne knjige.

Na prigovore nekih zastupnika da se ne čini ništa na regulaciji prekovremenog rada sudaca i sudova, ministrica je odgovorila da je pravilnik o prekovremenom radu donesen još 2003., da je tada krenuo i plan 'Hercules' u cilju smanjivanja zaostataka na sudovima, ali da je rezultat svega bilo povećanje zaostataka.

Naglasila je da je prvi put u povijesti hrvatskog pravosuđa zaustavljen trend rasta broja predmeta, što će Ministarstvo, najavila je, uskoro potkrijepiti službenim podacima.

Škare-Ožbolt istaknula je i da je novim Zakonom o sudovima uveden institut pravosudne inspekcije koja je provela nadzore u više sudova, te, tamo gdje se utvrdilo da se loše radilo, predložila, a Ministarstvo razriješilo neke predsjednike sudova.

Izvijestila je i da Strategija predviđa otvaranje specijaliziranih obiteljskih i radno-pravnih odjela na nekim većim sudovima, a za ta područja specijaliziranih sudaca na manjim sudovima.

Navedene su i dugoročne mjere za racionalizaciju mreže sudova, odnosno, po potrebi, spajanje nekih prekršajnih i općinskih sudova, dodala je ministrica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙