FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće aktivista okupilo se na početku Svjetskog socijalnog foruma

CARACAS, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Deseci tisuća međunarodnihaktivista okupili su se u utorak u Caracasu na početku Svjetskogsocijalnog foruma kako bi prosvjedovali protiv američkog imperijalizmai raspravljali o temama od pravedne trgovine do prava domorodačkihzajednica.
CARACAS, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Deseci tisuća međunarodnih aktivista okupili su se u utorak u Caracasu na početku Svjetskog socijalnog foruma kako bi prosvjedovali protiv američkog imperijalizma i raspravljali o temama od pravedne trgovine do prava domorodačkih zajednica.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez, samosvojni socijalistički revolucionar, postao je regionalni standard za ljevičarske, protuameričke pokrete otkako se povezao s Kubom i postao jedan od najglasnijih oponenata američke vlade.

Šesti svjetski forum, manifestacija koja je počela u brazilskom Porto Alegreu, okupio je više od 67 tisuća sudionika, a počinje maršem protiv imperijalizma i rata, koji će se vjerojatno usredotočiti na američkog predsjednika Georgea Busha i rat u Iraku.

"Ovo je proces koji može donijeti promjene za svakoga", rekla je Kolumbijka Lucy Martinez, pripadnica skupine koja podržava Kubu. "jako je dobro što se ovo održava ovdje, jer je Chavez, poput Fidela Castra, primjer svakome".

Svjetski socijalni forum počeo je kao alternativa skupu svjetskih političkih vođa u švicarskom Davosu, ali se do danas pretvorio u široki pokret koji se bori za cijeli spektar stvari, od pravedne trgovine i prava homoseksualaca do oprosta duga siromašnim državama i antiglobalizacije.

Ovogodišnji Svjetski socijalni forum disperziran je, jer se osim u Venezueli, istodobno održava u Maliju i Pakistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙