FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

CARACAS - Predsjednik Venezuele Hugo Chavez u petak je otvorio Svjetski socijalni forum 2006. govorom pred 10.000 sudionika u kojemu je osudio "cinizam carstva" i ponovno zaprijetio SAD-u. "Nema ciničnijega carstva od toga", kazao je Chavez, optužujući SAD da žele uključiti Venezuelu na popis zemlja koje "podržavaju terorizam", a istodobno štite dva najveća svjetska terorista Luisa Pasada Carrilesa i Orlanda Boscha, dvojicu Kubanaca koji su optuženi za atentat na zrakoplov u kojem su 1976. godine stradale 73 osobe. Venezuelanski potpredsjednik Jose Vincent Rangel u petak je optužio vojne dužnosnike iz američkog veleposlanstva u Caracasu da su umiješani u špijunsku aferu za Pentagon.

ZAGREB - Zbog iranskog nuklearnog programa indijska vlada našla se između čekića Sjedinjenih Država koje joj prijete raskidom povijesnog sporazuma o nuklearnoj suradnji i nakovnja vlastite ljevice koja prijeti destabilizacijom zemlje, uoči sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu. Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju trebalo bi 2. veljače u sjedištu u Beču odlučiti o prijavi Islamske Republike Iran Vijeću sigurnosti UN-a zbog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je mirnodopski, a Zapad da teži razvoju nuklearnog oružja. Indijska ljevica, vitalna za opstanak vladajuće koalicije, oštro se usprotivila svrstavanju svoje vlade na stranu Zapada, kako je to New Delhi učinio u rujnu ocjenom da Iran ne ispunjava međunarodne obveze.

WASHINGTON - Francuski sudac Jean Louis Bruguiere ocijenio je u petak da slobodno kretanje uspostavljeno na području EU-a Schengenskim sporazumom predstavlja "pravi problem" u kontekstu antiterorističke borbe. Bruguiere boravi u posjetu Washingtonu gdje je s dužnosnicima State Departmenta, FBI-a, ministarstva pravosuđa i Bijele kuće razgovarao o terorizmu. On je također iskoristio priliku da pozdravi procedure kontrole na ulazu u SAD, posebno uvođenje biometričkih putovnica.

DŽAKARTA - Potres jakosti 7,7 stupnjeva po Richteru pogodio je u subotu istočni dio Indonezije, ali nema informacija o žrtvama ili počinjenoj šteti, objavio je Američki institut za geofiziku. Potres koji se dogodio u 01,58 sati po lokalnom vremenu (17,58 po srednjoeuropskom vremenu) imao je epicentar u moru Banda na dubini od 342 kilometara i smješten je na oko 195 kilometara južno od grada Ambona. Za sada nema nikakvih informacija o žrtvama ili šteti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙