FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački špijuni pomagali SAD-u u ratu u Iraku

BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemački špijuni u Bagdadupomogli su američkim ratnim zrakoplovima u napadu na najmanje jednumetu tijekom rata u Iraku 2003., unatoč tvrdnjama službenog Berlina danije bio upleten u sukob, pišu u četvrtak njemački mediji.
BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemački špijuni u Bagdadu pomogli su američkim ratnim zrakoplovima u napadu na najmanje jednu metu tijekom rata u Iraku 2003., unatoč tvrdnjama službenog Berlina da nije bio upleten u sukob, pišu u četvrtak njemački mediji.

Novine "Sueddeutsche Zeitung" i televizija NDR objavili su da su dva njemačka obavještajca ostala u Iraku tijekom cijelog rata opskrbljujući SAD informacijama.

"Dali su nam izravnu potporu. Dali su nam informacije o metama", prenosi televizija NDR izjavu bivšeg američkog vojnog dužnosnika.

Isti je dužnosnik izjavio da je napad 7. travnja 2003. godine na bagdadsko predgrađe gdje se navodno nalazio Sadam Husein bio izveden nakon što su njemački obavještajci potvrdili da su limuzine parkirane ispred jedne zgrade. U tom je napadu poginulo najmanje 12 civila.

Ove tvrdnje, ako budu potvrđene, bit će izrazito neugodne za njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera koji je bio zapovjednik združenog stožera njemačkih oružanih snaga u to vrijeme.

"Sueddeutsche Zeitung" se poziva na neimenovani sigurnosni izvor koji tvrdi da je odobrenje za suradnju njemačkih obavještajaca bila "politička odluka" koju je donijela vlada kancelara Gerharda Schroedera nakon razgovora između njemačke obavještajne službe i vlade.

NDR je objavio i da je Steinmeier odbio dati izjavu. Prema toj televizijskoj postaji, njemačka obavještajna služba je potvrdila da su dva njemačka agenta ostala u Iraku ali nisu pomagali Amerikancima u utvrđivanju meta.

"Sueddeutsche Zeitung" piše kako su njemački špijuni bili smješteni u francuskoj diplomatskoj četvrti jer je njemačko veleposlanstvo bilo zatvoreno 17. ožujka 2003. godine, tri dana prije početka rata u Iraku. Francuska je podržavala njemačko protivljenje ratu u Iraku.

Kako pišu te novine, jedan od zadataka njemačkih obavještajnih agenata bio je slijediti zahtjev SAD-a da se lociraju bolnice i veleposlanstva koja ne smiju biti bombardirana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙