FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruživanje čeličnih koncerna Mittal Steela i Arcelora

AMSTERDAM, 27. siječnja 2006. (Hina/Dpa) - Cijene dionica europskihčeličana snažno su porasle u petak nakon što je najveći svjetskiproizvođač čelika Mittal Steel objavio 18,6 milijardi eura (22,7milijardi dolara) vrijednu ponudu za preuzimanje svog najvećeg rivala,luksemburškog Arcelora.
AMSTERDAM, 27. siječnja 2006. (Hina/Dpa) - Cijene dionica europskih čeličana snažno su porasle u petak nakon što je najveći svjetski proizvođač čelika Mittal Steel objavio 18,6 milijardi eura (22,7 milijardi dolara) vrijednu ponudu za preuzimanje svog najvećeg rivala, luksemburškog Arcelora.

Arcelor je drugi po veličini proizvođač čelika u svijetu, a ranije ovoga tjedna je postigao sporazum o akviziciji kanadske čeličane Dofasco za 4,9 milijardi dolara.

Mittal je ponudio 28,21 euro za dionicu Arcelora odnosno 27 posto premije na cijenu Arcelorovih dionica u četvrtak na zatvaranju burzi. Prema ponudi, Arcolorovi dioničari će dobiti četiri Mittalove dionice i 35,25 eura za svakih pet dionica Arcelora. Ukupno će biti isplaćeno 4,7 milijardi eura u gotovini, priopćeno je iz Mitalla.

Tim sporazumom stvorit će se kompanija s tržišnom kapitalizacijom od 40 milijardi dolara i godišnjom proizvodnjom čelika od 100 milijuna tona. Očekuje se da će udruživanje proizvesti sinergiju od milijardu dolara.

Trgovanje dionicama obje kompanije bilo je prekinuto. Dok su dionice najvećeg njemačkog proizvođača čelika ThyssenKrupp skočile za 6,7 posto tijekom trgovanja u Frankfurtu, dionice kompanije Salzgittera su poskupjele oko 7,8 posto. Dionice, pak, najvećeg britanskog proizvođača čelika Corus porasle su za 7,6 posto. U prosjeku su cijene dionica europskih čeličana poskupjele 2,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙