FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKV odbacuje prijedlog o stvaranju slobodne trgovinske zone zapadnog Balkana

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće, nevladinaudruga koja okuplja hrvatske intelektualce i javne djelatnike,odbacilo je prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zoneslobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana, ističući u večerašnjem priopćenju kako se slobodna trgovinska zona, prema prijedlogu Europskekomisije, odnosi "na prostor koji se uglavnom poklapa s granicamabivše SFR Jugoslavije".
ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće, nevladina udruga koja okuplja hrvatske intelektualce i javne djelatnike, odbacilo je prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana, ističući u večerašnjem priopćenju kako se slobodna trgovinska zona, prema prijedlogu Europske komisije, odnosi "na prostor koji se uglavnom poklapa s granicama bivše SFR Jugoslavije".

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) naglašava kako se "zalaže za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Europi, te unaprjeđenje već postojeće suradnje na trgovinskom planu, koja se odvija temeljem bilateralnih ugovora. CEFTA je, bez snižavanja kriterija, pogodan srednjoeuropski okvir, a nakon njezina možebitnog prestanka (izlaskom Rumunjske i Bugarske) Hrvatska treba samostalno iskoristiti pogodnosti koje joj daje status kandidata (za članicu EU)", navodi se, uz ostalo, u priopćenju HKV-a.

Ta nevladina udruga koja okuplja 800-tinjak članova iz redova hrvatskoga znanstvenog, kulturnog, političkog i javnog života, upozorila je također kako bi "prihvaćanje prijedloga (o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana) značilo protuustavni čin, koji može opasno ugroziti samostalnost Republike Hrvatske".

Pri tom se poziva na članak 141. Ustava RH, u kojem se kaže kako se "zabranjuje pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama, u kojem bi udruživanje dovelo ili bi moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskog državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku".

Udruga Hrvatsko kulturno vijeće u priopćenju navodi kako je "scenarija da se države nastale raspadom SFRJ (osim Slovenije) ponovno privedu u državnu vezu već dugo jasan", te da su njegovi autori "predstavnici onih velikih sila koje od uspostave moderne hrvatske države nastoje na njezinu nestanku".

"Politički projekt nazvan 'zapadnim Balkanom' napreduje korak po korak od početka stoljeća. Poslije zamišljene trgovinske balkanske unije slijedi carinska unija, a zatim konfederativno i na kraju federativno spajanje. Hrvatska se tomu scenariju mora odlučno oduprijeti", navodi se, uz ostalo, u priopćenju HKV-a, kojeg je potpisao njegov predsjednik Hrvoje Hitrec.

Hrvatsko kulturno vijeće ističe i kako "nitko nema mandat za prihvaćanje prijedloga koji ugrožavaju budućnost hrvatske države".

Inače, predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader jučer je izjavio kako "za Hrvatsku ne dolazi u obzir stvaranje balkanske trgovačke unije" te da je "stoga hrvatska Vlada predložila da se zona slobodne trgovine napravi u okvirima CEFTA-e".

Komentirajući, na skupu u HAZU-u, najnoviji prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana, premijer Sanader je kazao kako je "Hrvatska svjesna svoje uloge u ovom dijelu Europe. Mi želimo u Europsku uniju i NATO, a jedan od razloga je upravo i to da završimo onaj dio naše povijesti koji je bio vezan uz Balkan", naglasio je.

Premijer Sanader dodao je kako Hrvatsku nitko ne može natjerati na nešto što ne želi, ali da takav stav ne znači da je protiv ideje da se na ovom prostoru postigne trajni mir i politička stabilnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙