FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 11. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB/SPLIT - Ministar zdravstva Neven Ljubičić potvrdio je danas da je u splitsku Kliničku bolnicu uputio inspekciju koja treba ispitati slučaj zaraze troje djece hepatitisom C što se, po tvrdnjama voditeljice bolničkog Odjela za dječju onkologiju i hematologiju Srđane Čulić, dogodilo preko transfuzije krvi. "Začudilo me i revoltiralo što je voditeljica odjela iznijela podatke o zarazi djece u javnost a nije prethodno o tome obavijestila sve relevantne službe, jer informacija da je netko zaražen putem krvi podrazumijeva povlačenje velikog broja serija krvi i njihovo ponovno testiranje", izjavio je Ljubičić Hini ocjenivši takvo ponašanje paušalnim i neodgovornim. Hrvatsko društvo za hematologiju i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu ocijenili su danas nedopustivim da voditelj onkološkog odjela bez dokaza izravno povezuje infekciju s transfuzijom krvi.

KRIŽEVCI - U Medicinskom centru u Koprivnici na liječenju su zadržane dvije odrasle osobe iz jedne obitelji u okolici Križevaca, oboljele od trihineloze nakon konzumacije termički neobrađenog dimljenog svinjskog mesa. Potvrdio je to danas dr. Darko Radiček, voditelj Higijensko-epidemiološke službe u Križevcima, napominjući da zasad nema naznaka o mogućem većem broju oboljelih jer su zdravstveno pregledane sve osobe koje su konzumirale to meso. Veterinarska inspekcija provjerava porijeklo bolesne svinje koja je nabavljena bez veterinarskog nadzora i, kako se pretpostavlja, izvan križevačkog područja.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zatražila je danas žuran sastanak s premijerom Ivom Sanaderom i potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom o restrukturiranju i privatizaciji crne metalurgije. HUS u pismu Sanaderu izražava nezadovoljstvo Polančecom jer još uvijek nije održao sastanak s predstavnicima sindikata iako je to dogovoreno još lani u srpnju. Sindikalni čelnici žele od potpredsjednika Vlade dobiti cjelovite informacije o aktivnostima Vlade u restrukturiranju i privatizaciji crne metalurgije - sisačke i splitske željezare, restrukturiranju brodogradnje, privatizaciji Ine, Croatia osiguranja i TLM-a, te općenito o strategiji razvoja hrvatskog gospodarstva.

ZAGREB - Hrvatski sindikat telekomunikacija sutra će na Trgu bana Jelačića i pred HO-TO tornjem, sjedištem T-HT-a, održati prosvjed pod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radno-socijalnu budućnost radnika T-HT Grupe", zbog skorog otpuštanja 556 radnika. Sindikat očekuje da će se odazvati oko 3.000 radnika T-HT-a. Prosvjed počinje u 11,55 sati na Jelačićevu trgu odakle će se radnici uputiti do Upravne zgrade T-HT-a (HO-TO toranj), gdje bi trebala biti održana konferencija za novinare. Predsjednik sindikata Josip Pupić ističe da je Program zbrinjavanja viška radnika, po kojem bi idućih dana 556 radnika dobilo otkaz, izrađen bez konzultacija sa sindikatom, a nije poštovan ni članak Zakona o radu koji traži valoriziranje godina starosti, dužine radnog staža i socijalnog statusa svakog radnika.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika priopćio je danas da su službenici Carinske uprave na plaći za prosinac dobili nagradu za uspješnost u radu u iznosu od 30, 60 i 80 posto osnovne plaće. Ministar financija Ivan Šuker pobrinuo se da između brojnih proračunskih korisnika baš službenici njegova ministarstva dobiju nagrade za uspješnost u radu, kaže se u priopćenju. Sindikat traži jednaka mjerila za sve državne službenike i namještenike te zahtijeva od Središnjeg državnog ureda za upravu intervenciju kako bi se svim službenicima omogućio rast plaća po jedinstvenim kriterijima. Cariniku s VSS-om i 10 godina radnog staža isplaćena je nagrada u odgovarajućem postotku na osnovnu plaću od 4.385 kuna, cariniku s VŠS-om na plaću od 3.538 kuna, a cariniku sa SSS-om na plaću od 3.044 kune.

ZAGREB - HNS-ov Odbor za branitelje, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost osuđuje jučerašnju izjavu potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor da će zatražiti ostavke svih policajaca koji su sudjelovali u upadu u prostorije zagrebačke HVIDR-e prije dva dana, a koji su, kažu u HNS-u, očito postupali zakonito na temelju sudskog naloga. HNS-ov Odbor u današnjem priopćenju kaže da policijska intervencija u podružnici zagrebačke HVIDR-e pokazuje da nije svima jasno kako se gradi pravna država i uspostavlja vladavina prava. "Tragično je i krajnje neodgovorno kada to ne razumije potpredsjednica Vlade i tako potiče na samoorganiziranje", smatraju u Odboru.

ZAGREB - Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) reagiralo je danas na upad policije u prostorije zagrebačke HVIDRA-e i izrazilo prosvjed protiv policijskoga nasilja nad hrvatskim braniteljima, invalidima iz Domovinskoga rata. "Premlaćivanje predsjednika zagrebačke HVIDRA-e, gospodina Ivana Pandže, vrhunac je uvođenja elemenata policijske države, kojoj se praksi hrvatska demokratska javnost mora odlučno suprotstaviti", piše HKV u priopćenju. Hrvatsko kulturno vijeće traži da se objave imena i prezimena svih osoba koje su sudjelovale u tom činu, od neposrednih izvršitelja do njihovih nalogodavaca bilo u policijskoj ili političkoj sferi, da se utvrdi njihova odgovornost i sankcionira nečuvena brutalnost, stoji u priopćenju kojega je potpisao predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec.

ZAGREB - Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (EKS) John Monks uputio je pismo HRT-u zbog onemogućavanja sindikalnoj povjerenici da prisustvuje sindikalnom sastanku na HTV-u te zbog slučaja suspendiranog novinara Tihomira Ladišića, priopćio je danas Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Glavni tajnik najveće europske sindikalne asocijacije, koja broji više od 60 milijuna članova, u pismu ravnatelju HRT-a Mirku Galiću izražava zabrinutost jer županijskoj povjerenici SSSH nije omogućeno sudjelovanje na sastanku sindikalne podružnice kamermana i snimatelja HTV-a. Na ulazu u zgradu HTV-a sindikalistici je rečeno da joj je "zabranjen pristup na teritorij HRT-a", što predstavlja grubo kršenje konvencija MOR-a o sindikalnim slobodama i pravima izabranih radničkih predstavnika.

ZAGREB - Vrijeme je da se Vlada u vanjsko-političkim pitanjima okrene rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima koja ne smiju pasti u sjenu napora da se uđe u EU, rekla je danas Đurđa Adlešić na konferenciji za novinare Kluba HSLS-DC-LS. Adlešić je izrazila zadovoljstvo jasnim premijerovim odgovorom o Ljubljanskoj banci, no naglasila je da treba rješavati pitanja granica. Mišljenja je da će se razgraničenje na moru, kao najspornije pitanje u odnosima dviju država morati rješavati pred međunarodnim pravnim institucijama. Adlešić naime izražava bojazan da bi u eventualnoj međunarodnoj arbitraži Račanov paraf mogao biti otežavajući za Hrvatsku. Pozdravila je istup slovenskih liberala koji su za odluku Janšine vlade o Piranu rekli da nije u skladu s međunarodnim pravom.

KARLOVAC - Skupina karlovačkih umirovljenika danas je osnovala novu umirovljeničku udrugu pod nazivom "Klub umirovljenika Karlovac" kako bi time omogućili da se realizira sporazum koji su u rujnu dvojica gradskih vijećnika, protivno volji HSU-a, potpisali s HDZ-om. Sporazum se nije mogao realizirati jer HSU i Matica umirovljenika nikada nisu stali iza njega, smatrajući ga političkom trgovinom njihova bivšeg vijećnika Franje Capana. Sporazumom o zajedničkom djelovanju u Gradskom vijeću bivši vijećnik HSU-a Franjo Capan omogućio je, zajedno s još jednim vijećnikom HSS-a, vlast koaliciji predvođenoj HDZ-om. HSU, kao i HSS, bili su dio predizborne koalicije na čelu sa SDP-om.

KARLOVAC - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Karlovcu na proslavi islamskog blagdana Kurban-bajrama. Čestitajući Kurban-bajram svim islamskim vjernicima u Hrvatskoj, potpredsjednica Kosor podsjetila je da Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od 2004. provodi, u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice u Zagrebu, Program međugeneracijske solidarnosti "Dnevni boravak i pomoć u kući" na području općina Vojnić, Topusko i Cetingrad u Karlovačkoj županiji. Programom je obuhvaćeno oko 200 korisnika starije životne dobi, a u njegovoj provedbi zaposleno je 15 osoba.

SPLIT - Policijska uprava splitsko-dalmatinska potvrdila je kako su jučer kod Imotskoga pronađeni automobili u vlasništvu rent-a-car agencije koje je unajmio 31-godišnji Mario Peraga iz Kaštel Lukšića, koji ih nije vratio, a međuvremenu je rodbina prijavila i njegov nestanak. Zbog toga što nije vratio automobile protiv Perage je podnesena kaznena prijava. Nestanak Marija Perage i njegove djevojke Tine Božin (25) iz Splita njihovi roditelji prijavili su u subotu, 7. siječnja. O nestalom paru policija nema novih saznanja. Auti marke "BMW" i "ford focus" pronađeni su kod dvojice muškaraca (27 i 37 godina) koji su ih vozili, a koje je policija privela nakon pronalaska automobila u okolici Imotskoga. Policija je dobila informacije kako je moguće da je nestali par viđen u Sloveniji.

SPLIT - Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je danas da je u posljednja dva dana prijavljen pronalazak nekoliko lažnih novčanica od 500 kuna u Splitu, Solinu i Omišu. Dvije lažne novčanice policiji je prijavila poslovnica jedne banke u Splitu, a toliko je pronašao i poslovođa jedne trgovačke radnje u Solinu. U Omišu je također poslovođa trgovine prijavio pronalazak krivotvorene novčanice od 500 kuna. Sve su pronađene lažne novčanice dostavljene na vještačenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙