FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas neće od Hamasa zahtijevati priznanje izraelske države

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abasneće od Hamasa zahtijevati da prizna izraelsku državu kao uvjet da mudopusti osnivanje vlade, rekao je u srijedu visoki palestinskidužnosnik, zanijekavši tako prijašnje informacije iz Egipta koje sugovorile upravo suprotno.
ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas neće od Hamasa zahtijevati da prizna izraelsku državu kao uvjet da mu dopusti osnivanje vlade, rekao je u srijedu visoki palestinski dužnosnik, zanijekavši tako prijašnje informacije iz Egipta koje su govorile upravo suprotno.

Dužnosnik blizak Abasu, koji nije želio biti imenovan, rekao je kako će palestinski predsjednik ipak ustrajati na tome da nova vlada preuzme obvezu ispoštovati sve dosadašnje sporazume postignute s Izraelom.

Ravnatelj egipatske obavještajne službe Omar Suleiman prije podne je, nakon Abasovog susreta s predsjednikom Hosnijem Mubarakom, rekao kako će palestinski predsjednik od Hamasa zatražiti formiranje vlade tek kad prizna Izrael, te da od njega zahtijeva prestanak nasilja i prihvaćanje sporazuma s Izraelom.

"Hamas mora ispuniti tri stvari - prekinuti nasilje i pretvoriti to u svoju doktrinu, poštovati sve sporazume potpisane s Izraelom i priznati postojanje Izraela. Ne učine li to, Abu Mazen (Abas) neće od njih zatražiti da uspostave vladu", rekao je Suleiman, Mubarakov izaslanik za odnose s Palestincima, koji je već posredovao između njih i Izraelaca te između Hamasa i Fataha.

Zamjenik načelnika Hamasovog političkog ureda Musa Abu Marzouk iz Damaska je poručio kako pokret neće mijenjati poltiku prema Izraelu.

"Ti su uvjeti neprihvatljivi i američki predsjednik (George Bush) morao bi prihvatiti stvarnost i činjenice... Hamas bi trebao prihvatiti takvog kakav jest", rekao je Marzouk.

No palestinski je dužnosnik rekao kako službeno priznanje Izraela neće biti preduvjet za ulazak u vladu ni Hamasu ni bilo kojoj palestinskoj stranci.

"Stajalište predsjednika Abasa je da će od bilo koje vlade zahtijevati provedbu preuzetih obveza Palestinske samouprave", uključujući i privremeni mirovni sporazum iz 1993. i međunarodni mirovni plan "smjernice", rekao je taj dužnosnik.

Egipat bi trebao odigrati snažnu posredničku ulogu dok Abas i Hamas nastoje uspostaviti novu vladu i otkloniti opasnost od ukinuća strane pomoći Palestincima.

Glasnogovornik egipatskog predsjednika Mubaraka Suleiman Awaad također je pozvao Hamas da prizna mirovne sporazume s Izraelom.

Bivši palestinski vođa Jaser Arafat "uspio je promijeniti stajalište. Ništa ne sprječava mudre vođe da promijene stajališta i ponašaju se na odgovarajući način", rekao je Awaad.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit u razgovoru za dnevnik Al Masry Al Yom od srijede rekao je kako bi Hamas mogao prihvatiti koegzistenciju s Izraelom, ako se on vrati na granice iz 1967., rekavši kako ne vjeruje da je palestinska država koja obuhvaća cijeli Izrael stvarni plan tog pokreta.

"Mislim da Hamas govori o granicama iz 1967. i u tome se on ne razlikuje mnogo od svih palestinskih grupacija ni arapskog prijedloga", rekao je Gheit za kairski dnevnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙