FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael neće razgovarati s palestinskom vladom u kojoj će biti Hamas

JERUZALEM, 26. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Prijelazni izraelskipremijer Ehud Olmert u četvrtak je rekao da židovska država nećepregovarati s palestinskom vladom koja bi uključivala islamističkipokret Hamas, koji bi nakon pobjede na parlamentarnim izborima trebaosastaviti novu vladu.
JERUZALEM, 26. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert u četvrtak je rekao da židovska država neće pregovarati s palestinskom vladom koja bi uključivala islamistički pokret Hamas, koji bi nakon pobjede na parlamentarnim izborima trebao sastaviti novu vladu.

"Izrael neće voditi nikakve pregovore s palestinskom vladom ako će ona uključivati članove oružane terorističke organizacije koja poziva na uništenje Izraela", kaže se u izjavi Olmertova ureda.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da namjerava od Hamasa zatražiti da sastavi novu vladu nakon pobjede na izborima, rekao je viši palestinski političar u četvrtak.

"Rekao nam je da će od Hamasa zatražiti da sastavi novu vladu", izjavio je neimenovani palestinski političar koji je nazočio sastanku Abasa i čelnika palestinskih stranaka u Ramallahu, među kojima nije bio predstavnik Hamasa.

Abas je u četvrtak nakon izborne pobjede Hamasa istaknuo da za cilj ima nastaviti nastojanja da postigne mirovni sporazum s Izraelom. "Nova će vlada raditi u skladu s izraelsko-palestinskim dogovorima", rekao je Abas na konferenciji za tisak u svojoj prvoj reakciji na pobjedu Hamasa.

Hamas je na izborima u srijedu osvojio 76 mandata u palestinskom parlamentu koji broji 132 zastupnika, dok je do sada vladajući pokret Fatah osvojio samo 43 mandata.

Visoki dužnosnik Hamasa Ismail Haniya najavio je da pokret želi pregovore o sastavljanju nove vlade unatoč natpolovičnoj većini u parlamentu.

"Pokret se želi hitno sastati s predsjednikom Mahmudom Abasom i palestinskim frakcijama kako bi počele konzultacije o sastavu nove vlade", rekao je Haniya.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙