FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel poziva Hamas da prizna Izrael

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Hamas mora priznati Izrael iodustati od nasilja, poručila je u ponedjeljak u Ramallahu njemačkakancelarka Angela Merkel nakon sastanka s palestinskim predsjednikomMahmudom Abasom, prenose agencije.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Hamas mora priznati Izrael i odustati od nasilja, poručila je u ponedjeljak u Ramallahu njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, prenose agencije.

"Jasno sam istaknula kako Njemačka od svih političkih snaga očekuje da prihvate preduvjete za političko djelovanje, a to za mene kao prvo znači priznanje postojanja Izraela i drugo, da nema nasilja", izjavila je Merkel na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Abasom.

Merkel je naglasila da se to odnosi i na Hamas, radikalni islamistički pokret koji je pobijedio na palestinskim parlamentarnim izborima prošli tjedan.

Dodala je da o ispunjavanju tih uvjeta ovisi daljnja europska pomoć palestinskim vlastima.

"Budu li ta načela, koja sam iznijela, prihvaćena, tada će naravno biti moguća i potpora", kazala je Merkel, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu Izraelu i palestinskim područjima, prvom od stupanja na dužnost u studenom.

Europska unija i Sjedinjene Države zaprijetile su da bi mogle uskratiti financijsku pomoć palestinskim vlastima ako Hamas ne odustane od nasilja i ne prizna Izrael, čije je uništenje njegov deklarirani cilj.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas istaknuo je važnost međunarodne pomoći za funkcioniranje palestinskih institucija i ostvarivanje plana uspostave neovisne palestinske države.

Obećao je također da će nove palestinske vlasti poštivati sve sporazume s Izraelom.

"Naša spremnost za pregovore o konačnom statusu i dalje stoji. Stojimo pri našim političkim i sigurnosnim obvezama u skladu s potpisanim sporazumima", rekao je.

Abas je najavio da će, unatoč izbornom porazu svoje stranke, ostati na vlasti do isteka mandata 2009. te da će se uskoro sastati s predstavnicima Hamasa radi pregovora o sastavu nove vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙