FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAMAS neslužbeni pobjednik izbora; Korei dao ostavku

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Neslužbeni rezultati za Palestinskozakonodavno vijeće upućuju na iznimno uvjerljivu pobjedu Hamasa kojije, kako se čini, ostvario apsolutnu parlamentarnu većinu nakonpobjede u gotovo svim izbornim jedinicama.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Neslužbeni rezultati za Palestinsko zakonodavno vijeće upućuju na iznimno uvjerljivu pobjedu Hamasa koji je, kako se čini, ostvario apsolutnu parlamentarnu većinu nakon pobjede u gotovo svim izbornim jedinicama.

"Hamas je osvojio više od 70 zastupničkih mandata u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, što znači više od 50 posto glasova birača", rekao je tijekom jutra visoki Hamasov dužnosnik Ismail Hanija. Palestinski parlament ima ukupno 132 zastupnika.

Službeni rezultati trebali su biti objavljeni u 9 sati po lokalnom vremenu, ali je Središnje izborno povjerenstvo, bez objašnjenja, objavilo kako će se konačni rezultati objaviti tek u 19 sati.

Kao što je najavio, palestinski premijer Ahmad Korei dao je ostavku na svoj položaj.

"Potrebno je poštivati izbor naroda i stranka koja je osvojila većinu na parlamentarnim izborima treba sastaviti novu vladu", istaknuo je palestinski premijer.

"Istina je da je Hamas osvojio većinu i podnosim ostavku kako bi omogućio predsjedniku Abasu da imenuje novog premijera", rekao je Korei koji vodi palestinsku vladu od rujna 2003. godine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ostavku je prihvatio, zaduživši Koreija da nastavi obavljati nužne tekuće poslove do uspostave nove vlade, objavljeno je iz njegova ureda.

Visoki Hamasov dužnosnik Halid Mašaal nazvao je Abasa i rekao kako je njegov pokret spreman na političko partnerstvo s izbornim gubitnicima Fatahom.

"Mašaal je naglasio važnost susreta s Abuom Mazenom (Mahmudom Abasom) i braćom iz pokreta Fataha i svih palestinskih frakcija, kako bi se postigao dogovor o uređivanju palestinske kuće", stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Hamasa.

Hamas je u četvrtak pozvao Sjedinjene Američke Države da poštuju "izborne rezultate" i "volju palestinskog naroda".

Taj je radikalni pokret na popisu zabranjenih terorističkih skupina SAD i EU i njegova je vjerojatna izborna pobjeda veliko iznenađenje i uzrok moguće neugode u velikom dijelu međunarodne zajednice.

Izraelski radio je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, objavio kako Izrael neće pregovarati s Hamasom.

Privremeni izraelski premijer Ehud Olmert u srijedu navečer, dok su izlazne ankete još pokazivale lagani zaostatak Hamasa za Fatahom, izjavio je kako Izrael ne bi mogao prihvatiti situaciju u kojoj je Hamas dio palestinske vlade.

U četvrtak se izraelski ministar obrane Shaul Mofaz sastao s vodstvom službi sigurnosti kako bi raspravili vjerojatnu Hamasovu pobjedu, a tijekom dana bi sa članovima užeg kabineta i dužnosnicima sigurnosnih službi o rezultatima palestinskih izbora trebao razgovarati i Olmert.

Američki i europski dužnosnici prije izbora su rekli kako bi moglo biti posljedica po pomoć Palestinskoj samoupravi ako Hamas uđe u palestinsku vladu a prije toga ne položi oružje i ne izmijeni svoju povelju tako da prizna državu Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙