FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Vlada će sutra raspustiti predstavnička tijela u gradovima i županijama gdje je bilo nezakonitih radnji, trgovanja mandatima i bianco ostavki, te imenovati povjerenike, potvrdio je danas Vladin glasnogovornik Ratko Maček. Radi se o Velikoj Gorici, Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, konkretizirao je Maček novinarima. Izbori će se u tim jedinicama, rekao je, održati u skladu sa zakonom - u 60 dana teče rok u kojemu povjerenik treba pripremiti grad, odnosno županiju za izbore i zajamčiti normalno funkcioniranje tih jedinica čija će vijeća, odnosno skupštine biti raspuštene. Maček je otklonio tvrdnje da se na takav korak Vlada odlučila pritisnuta reakcijama javnosti i političkih stranaka. Državni tajnik Središnjeg ureda za državnu upravu Antun Palarić jutros je u Hrvatskom saboru najavio da će Vladi predložiti raspuštanje predstavničkih tijela i raspisivanje novih izbora u jedinicama lokalne i područne samouprave za koje se utvrdilo da su formirale vlast na temelju bianco ostavki vijećnika.

ZAGREB - SDP-ovi saborski zastupnici pozvali su danas čelnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića da pred Hrvatskim saborom odmah podnese ostavku zbog, kako tvrde, legaliziranja nezakonito formiranih vlasti i izigravanja volje birača u nekim sredinama, a posebno u Sisku. Iako su svi zastupnici poduprli najavu Vlade o raspuštanju vlasti u sredinama gdje je utvrđeno da je formirana na temelju bjanko ostavki, oporba je u raspravi ocijenila da Vladine izmjene zakona o lokalnim izborima nisu potrebne jer ne sprječavaju trgovinu vijećničkim mandatima, a SDP je svu krivicu za takve nezakonitosti svalio na Palarićev ured.

ZAGREB - HSP smatra da Jadrolinija treba ostati državni brodar koji će jamčiti prijevoz na osnovnim državnim linijama, a županije trebaju definirati dopunske linije koje mogu preuzeti privatni brodari, rekao je danas zastupnik Tonči Tadić govoreći o zakonskom prijedlogu o brodskom linijskom prometu. HSP se ne protivi da sjedište Agencije za obalni linijski pomorski promet, umjesto u Splitu, bude u Zagrebu, ali ističe da ta Agencija mora nadzirati i državne i županijske linije. HSP će te stavove uobličiti u amandmane, a o njihovu 'prolasku' ovisit će i kako će stranka glasovati o samom zakonu koji je, kaže Tadić, izazvao dosta bure na Jadranu.

ŠIBENIK - Članovi Jadrolinijine podružnice Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) jutros su od 7 do 9 sati u Šibeniku održali štrajk upozorenja u znak protivljenja predloženom Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji je upućen u saborsku proceduru, ali nisu prekinuli promet. Iako su se pozivu na štrajk upozorenja u Šibeniku odazvali gotovo svi članovi Sindikata, niti jedna brodska linija prema šibenskim otocima nije bila u prekidu. Uredno je prometovao i trajekt Božava koji samo dva puta mjesečno povezuje kopno i šibenske otoke.

ZAGREB - Jučerašnja akcija pretraživanja stanova u zagrebačkom naselju Laništu provedena je u skladu sa zakonom, rekao je danas glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor. Policija je, rekao je, radila svoj redovni posao, u cilju hvatanja osoba za kojima je raspisana tjeralica. Stanove u zgradi na adresi Lanište br. 9 policija je, kako se doznaje, pretražila nakon što je dobila dojavu da se tamo nalaze redari kafića "Bel Ami", gdje se u subotu dogodila tučnjava u kojoj su sudjelovali i pripadnici specijalne policije. Tor je kazao da će se takve akcije nastaviti i dalje dok se osumnjičeni ne pronađu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙