FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Državni inspektorat je u zadnjih godinu i pol dana utvrdio da od ukupno 350 poduzeća koja se bave istraživanjem i eksploatacijom mineralnih sirovina njih 150 radi nezakonito, izjavio je glavni državni inspektor Kruno Kovačević na konferenciji za tisak. Rekao je da je 138 poduzeća prijavljeno Državnom odvjetništvu, a da su s njih 34 sklopljene nagodbe o podmirenju duga. Prozvao je bivšeg tajnika Kabineta glavnog državnog inspektora, a danas saborskog zastupnika HSP-a Peru Kovačevića da je nezakonito potpisao 15-ak rješenja kojima je nelegalnim eksploatatorima produljen rok za obustavu rada, među njima i Kamen Ingradu, a zbog radova na izgradnji autoceste. Po njegovim informacijama, Državno odvjetništvo podiglo je kaznene prijave protiv bivših odgovornih osoba u Inspektoratu, ali nije želio reći jesu li medju njima P. Kovačević i bivši glavni inspektor Branko Jordanić.

ZAGREB - Na temu pregovora o pristupanju s Europskom unijom danas su u Banskim dvorima održane radne konzultacije na najvišoj razini kojima je domaćin bio premijer Ivo Sanader, a nazočio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Na sastanku je razmatran dosadašnji tijek analitički pregled zakonodavstva s posebnim naglaskom na poglavlje - sloboda kretanja kapitala i osobito nekretnina, kao i pravci daljnjeg djelovanja. U izjavi nakon sastanka premijer Sanader rekao da se državno zemljište neće prodavati nego davati u koncesiju, te da će se u vezi s prodajom privatnog vlasništva formirati međuresorna radna skupina u Vladi koja će izraditi daljnju strategiju i zakonska rješenja koja će se predočiti Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora. Uz premijera Sanadera i predsjednika Mesića na sastanku su između ostalih bili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, te predsjedavajući Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Ivica Račan.

ŠIBENIK - Dalmatinski prijevoznici najavili su danas da će svojim kamionima od 29. siječnja blokirati sve ceste u Šibensko-kninskoj županiji, uključujući i dionicu autoceste Split-Zagreb, ako do tog dana ne budu raskinuta oba ugovora sa slovenskom tvrtkom "Viator-Vektor" - ugovor o prodaji transportne jedinice "Promal" šibenske Tvornice lakih metala (TLM) te ugovor o poslovnoj suradnji koji predviđa trogodišnje ekskluzivno pravo na prijevoz robe za TLM. Predstavnici cestovnih prijevoznika i sindikata na konferenciji za novinare u Šibeniku su kazali da će 26. siječnja u Ministarstvu gospodarstva biti održan još jedan sastanak Nadzornog odbora TLM-a i očekuju da bi tada trebala biti donesena konačna odluka o raskidu obaju ugovora i raspisan novi javni natječaj.

SINJ - Bivši i sadašnji radnici Sinjske tvornice konca Dalmatinka danas su na svoje račune dobili prvi novac, pet posto ukupnih potraživanja po osnovi zaostalih plaća i otpremnina, koje traže već pune tri godine od kada je nad tvornicom otvoren stečajni postupak. Riječ je o svega pet posto od ukupno 22 milijuna kuna koliko im je priznato kroz trošak stečajnog postupka. Radnici, a ima ih 920, računajući i one koji su ostali u radnom odnosu kod novog vlasnika tvornice, danas su dobili ukupno milijun i sto tisuća kuna. Najveći je iznos, koji su dobili pojedini radnici, dvije tisuće i sto, a najmanji 400 kuna.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor razgovarala je danas s predstavnicima Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskoga stresnog poremećaja o dinamici rješavanja zahtjeva za utvrđivanje stupnja invaliditeta uzrokovanoga njihovim sudjelovanjem u Domovinskome ratu. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je da se razgovaralo i o usklađivanju mirovina hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a s novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji te o unaprjeđenju rada u županijskim centrima za psihosocijalnu pomoć.

ZADAR - Treća sjednica Otočnog vijeća na kojoj se razgovaralo o izmjenama Zakona o otocima održana je danas u Zadru pod predsjedanjem ministra Božidara Kalmete. Ministar je rekao da je cilj tih izmjena da se zaštite mali i nenaseljeni otoci, čija je površina manja od 1,5 milijuna četvornih metara. Želimo odrediti pravo prvokupa, što ne znači da vlasnicima tih otoka onemogućavamo prodaju, ali ga prvo i to po tržišnim cijenama trebaju ponuditi općini, županiji i državi, a tek ako one to ne žele, vlasnici će ga moći ponuditi na otvorenom tržištu, izjavio je ministar Kalmeta nakon sjednice Vijeća zatvorene za javnost. Vijeće je razgovaralo i o Zakonu o prijevozu u linijskom i povremeno obalnom prometu jer se, kako je rekao ministar Kalmeta, htjelo čuti mišljenje predstavnika Otočnog vijeća.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobrit će do kraja ovoga tjedna novih 130 mjesta za znanstvene novake na hrvatskim visokim učilištima i znanstvenim institutima. Po podacima dobivenim danas u Ministarstvu, do kraja 2006. planira se odobriti do 500 mjesta za znanstvene novake, a iduće bi se godine trebalo odobriti i više od 500 takvih mjesta na hrvatskim visokim učilištima i znanstvenim institutima. Trenutačno je u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja u Hrvatskoj 2510 znanstvenih novaka.

ZAGREB - Novim pravilnikom koji uređuje prava parkiranja osoba s invaliditetom, a stupa na snagu 10. veljače, prestaju vrijediti invalidske naljepnice za parkiranje, a uvode se nove iskaznice - tzv. znakovi o pristupačnosti. Koordinatorica projekata u Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić rekla je da novim pravilnikom pravo na parkiranje na mjestu za invalide moći će se ostvariti samo ako vozilom upravlja ili se u njemu nalazi invalid na kojeg iskaznica glasi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙