FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - INA Naftaplin ponovo je danas apelirala na potrošače da racionalno troše plin, te da vode računa o potrošnji i zagrijavanju stanova. Potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj danas se kretala od oko 520 do 570 tisuća prostornih metara na sat, doznaje se u INA Naftaplinu. Zbog niskih temperatura potrošnja prirodnog plina u kućanstvima i dalje je visoka, otprilike na jučerašnjim razinama. Naftaplin je već reducirao isporuke velikim potrošačima, HEP-u i kutinskoj Petrokemiji, koja je jučer prekinula start postrojenja. Tako HEP dobiva oko 25 tisuća prostornih metara na sat, a Petrokemija oko 15 tisuća, odnosno za hladni pogon. I dalje je, kažu u Naftaplinu, smanjen uvoz ruskog plina, danas za oko 7,7 posto, pa se iz uvoza dobiva oko 121 tisuća kubika na sat. Domaća proizvodnja plina je oko 190 tisuća prostornih metara na sat, a pojačanim kapacitetom radi i podzemno skladište Okoli.

ZAGREB - Zdravstvena reforma ide u dobrom smjeru, a mirovinski sustav pun je anomalija o kojima bi se, iako u proračunu nema novaca, trebalo raspravljati, ocijenili su predstavnici Vlade i sindikata nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera i resornih ministara sa čelnicima šest sindikalnih središnjica. Ono što su sindikati čuli o zdravstvenoj reformi u prvom koraku ide u dobrom smjeru, rekao je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi Vilim Ribić. Sindikalcima se posebno sviđa ideja o odvajanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od izvršne vlasti, a također im je prihvatljivo da generički lijekovi budu na teret države, dok bi se za originalne doplaćivala razlika u cijeni. Najavljeno je da će u petak u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi ministar Neven Ljubičić i voditelj projekta reforme Andrija Hebrang temeljito izvijestiti sindikaliste o stanju zbog kojeg je bilo nužno krenuti u višegodišnju zdravstvenu reformu.

ZAGREB - Članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno su danas podržali vladin prijedlog komunikacijske strategije oko ulaska u EU, uz upozorenje da će za to biti teško pridobiti više od 50 posto svih birača. Vanjski član Odbora Branko Smerdel upozorio je, naime, da Hrvatska ima jedan od najstrožih ustavnih postupaka za udruživanje u međunarodne asocijacije. Istog je mišljenja i Mato Arlović SDP, koji je kao jedno od mogućih rješenja spomenuo i izmjene Ustava. No, upozorio je da bi eventualni konsenzus oko tog pitanja mogao izazvati zahtjeve međunarodne zajednice da se ujedno izmijene i neke druge ustavne odredbe.

DUBROVNIK - Snažna bura koja i dalje puše na širem dubrovačkom području još stvara teškoće u prometu. Do 14 sati zrakoplovi nisu poletjeli niti su sletjeli u dubrovačku Zračnu luku, a po podacima Lučke kapetanije u Dubrovniku, katamaran "Nikolina" na redovitoj liniji za otok Mljet ni danas nije isplovio iz Gruške luke. Most "Dr. Franje Tuđmana" zatvoren je za prvu kategoriju vozila, a u cestovnom prometu nema većih teškoća, osim manjih kašnjenja autobusa.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Anto Đapić ustvrdio je danas da, kako se izrazio, bočni napadi HDZ-a na viđenije članove HSP-a u posljednje vrijeme prerastaju u prljavu borbu, u kojoj se izvrću činjenice i zloupotrebljavaju institucije vlasti. Pravaši su, na konferenciji za novinare u Saboru, odbacili tvrdnje glavnog državnog inspektora Krune Kovačevića da je HSP-ov zastupnik Pero Kovačević 2002., kao tajnik ureda državnog inspektora, nekim kamenolomima, među kojima je i Kamen Ingradov, nezakonito omogućio da eksploatiraju kamen.

OSIJEK/ĐAKOVO - Predsjednik osječkoga Gradskog odbora HDZ-a Dragan Kovačević je na današnjoj konferenciji za novinare izvijestio da je protekli tjedan više od 10.000 Osječana potpisalo peticiju protiv poskupljenja komunalnih usluga, koju je organizirao osječki HDZ na 11 mjesta. Ocijenio je da velik broj potpisnika najbolje govori što građani o tome misle. I u Đakovu je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Jozo Širić kazao da je peticiju protiv poskupljenja komunalnih usluga i vode te uvođenja desetpostotnog prireza u Đakovu potpisalo gotovo 4000 građana.

ZAGREB - Zagrebački HNS danas je ocijenio da procedura donošenja izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Zagreba nije bila dovoljno transparentna i da postoje sumnje da su neki prijedlozi uvršteni nakon javne rasprave. Gradska zastupnica HNS-a Morana Paliković Gruden je na konferenciji za novinare istaknula da bi zbog toga bilo najbolje osnovati povjerenstvo koje treba vidjeti slaže li se tekstualni dio s kartografskim prikazom izmjena Generalnog urbanističkog plana Zagreba i utvrditi koliko je zelenih površina prenamijenjeno u građevinske.

RIJEKA/PULA - Trgovački brod "Falak-G" pod slovačkom zastavom, nosivosti 2473 tone, nasukao se sinoć na poluotok Ubac kod luke Koromačnog u Istri, doznaje se danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Nitko od 14 članova posade nije ozlijeđen, a s obzirom na to da se u spremnicima broda nalazi oko 60 tona dizelskog goriva, nije utvrđeno ni onečišćenje mora. Brod "Falak-G", dugačak 77 metara, pripada brodaru Sea Crystal Navigation iz Pireja u Grčkoj.

SPLIT - U nastavku suđenja osmorici bivših vojnih policajaca za ratni zločin nad civilima u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu 1992. danas je ispitan svjedok Milorad Paić, negdašnji pripadnik Vojne policije iz Šibenika, koji je izjavio da se više ničega ne sjeća, pa je pročitan njegov prijašnji iskaz. Paić, koji se do sada tri puta nije odazvao pozivu Županijskog suda u Splitu, izjavio je kako se više ničega ne sjeća. Svjedok je također kazao kako ima fizičkih i psihičkih zdravstvenih tegoba.

ZAGREB - Većina hrvatskih kućanstava ne očekuje značajnije povećanje standarda u 2006. godini, najveći pesimizam vezano uz procjenu financijskog stanja kućanstva izražavaju u Lici, Kordunu, Banovini i sjevernoj Hrvatskoj, a najmanji u Istri i Primorju, pokazuju rezultati istraživanja agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja GfK. Malo iznad polovice, odnosno 51 posto kućanstava, procijenilo je da će u slijedećih 12 mjeseci njihovo financijsko stanje ostati isto, u anketi koju je GfK proveo tijekom siječnja na tisuću kućanstava iz cijele Hrvatske. Anketirana kućanstva u istom tom postotku izjavila su da im je financijsko stanje isto kao i prije godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙