FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskom saboru da će Hrvatska sigurno graditi terminal za ukapljeni plin, kako bi osigurala energetsku neovisnost. Odgovarajući tijekom saborskog aktualnog prijepodneva na pitanje zastupnika Maria Zubovića (HDZ) što će Vlada učiniti da osigura alternativne putove transporta plina, premijer Sanader je podsjetio da je bivša Vlada predvidjela da će do 2011. izgraditi magistralni plinovod od Pule do Karlovca, te plinificirati Slavoniju i Baranju, Liku i sve dalmatinske županije do Splita. Najavio je da će Povjerenstvo za plinifikaciju razmotriti i mogućnost plinifikacije do Dubrovnika.

ZAGREB - U Hrvatskoj je jučer, 24. siječnja, ponovno zabilježena rekordna potrošnja električne energije, više od 61 milijun kilovatsati, izvijestili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP). Tako je jučer potrošnja struje iznosila 61.047 megavatsati. Sinoć u 19 sati ostvareno je i rekordno vršno opterećenje hrvatskog elektroenergetskog sustava od 3.036 megavata. Jučerašnji dan tako je drugi dan za redom kako se bilježe rekordne potrošnje struje.

DONJA STUBICA - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Donjoj Stubici kako je još u kolovozu prošle godine zatražio od Haaškog suda da se ukine oznaka tajnosti s transkripata njegova svjedočenja na tom sudu. Mesić je kazao da nije to učinio kad je Domagoj Margetić objavio njegovo svjedočenje, jer ga on i njemu slični uopće ne zanimaju. Istaknuo je da je u Haagu govorio istinu i da ostaje pri svemu onome što je tada rekao. Mesić se za posjeta Donjoj Stubici najprije sastao s gradskim vodstvom, a zatim je sa svojom domaćicom, zagorskom županicom Vlastom Hubicki, obišao Centar za rehabilitaciju u Pustodolu u kojemu je smješteno 250 djece i odraslih s pshičkim i fizičkim teškoćama. Predsjednik je i svečano otvorio hotel "Terme Jezerčica", u sklopu kojeg se nalazi suvremeni kongresno-rekreacijski centar u vlasništvu varaždinske poduzetnice Dubravke Lekić.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas je apsolutno neprihvatljivom ocijenio presudu gospićkog suca Branka Milanovića u kojoj je obrazložio da nasilno guranje prsta u anus nije silovanje i da se radi o radnji izjednačenoj s rukovanjem. Sanader je to kazao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva na pitanje Alenke Košiše Čičin-Šain (HNS), kada će se provesti nadzor nad radom Županijskog suda u Gospiću, te hoće li Milanović biti kažnjen zbog postupaka kojima je ponizio profesiju. Naglasio je da mu nije običaj komentirati nepravomoćne presude te da, kao predsjednik Vlade, ne želi ni na koji način utjecati na rad sudbenih tijela, ali da postoje neki događaji koje se mora komentirati.

ZAGREB - Hrvatska vlada razmišlja o izmjenama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine kojima bi se, sukladno odluci Ustavnog suda, strani državljani u pravu na naknadu izjednačili s hrvatskim državljanima, doznaje se danas iz izvora bliskim Banskim dvorima. Tim bi izmjenama iz Zakona bilo izbačeno da se pravo na obeštećenje rješava bilateralnim sporazumima, a pravo na obeštećenje odnosilo bi se i na strane državljane kojima je imovina u Hrvatskoj oduzeta za vrijeme komunističke vladavine, a do sada nisu obeštećeni nekim ranijim sporazumima s bivšom Jugoslavijom, doznaje se od izvora. Time bi prestala i potreba za bilateralnim sporazumom, pa i onim s Austrijom o naknadi folksdojčerima.

ZAGREB - Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o predloženom planu usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a za 2006., po kojemu bi se u ovoj godini trebalo uskladiti 59 zakona i 158 propisa. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je da će brzina usklađivanja ovisiti o usporedbi usklađenosti hrvatskih i europskih propisa, o čemu će ovisiti hoće li biti potrebno donositi nove mjere. Kazala je da će za provedbu tih zakona iz državnog proračuna od 2006. do 2008. biti izdvojeno 6,6 milijarda kuna, a od toga će trećina biti uložena u znanost i istraživanje. Svi saborski klubovi poduprli su predloženi plan, ali je dio njih izrazio sumnju da Vlada, odnosno Hrvatski sabor, kasni s usklađivanjem zakonodavstva.

ZAGREB - Saborski odbori za ratne veterane i useljeništvo poduprli su danas Vladin prijedlog da se potvrdi Ugovor s BiH o suradnji na području prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji. Po tom ugovoru Hrvatska se obvezuje da će do kraja ove godine početi skrbiti za 850 obitelji poginulih pripadnika HVO-a, a u iduće dvije godine za oko 6000 ratnih invalida HVO-a kojima do sada nije riješen status. Predloženi ugovor državni će proračun, po Vladinim projekcijama, stajati 100 do 150 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja raspraviti prijedlog potvrđivanja Protokola 14 uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1953. Taj bi protokol trebao podići učinkovitost Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Do sada ga je ratificiralo 20 članica Vijeća Europe. Na samom početku zasjedanja Sabor će završiti danas započetu raspravu o Vladinom prijedlogu komunikacijske strategije na temelju koje će se javnost informirati o postupku pridruženja Eueropskoj uniji. Sabor bi sutra trebao raspraviti i prijedlog potvrđivanja sporazuma vlada Hrvatske i Italije o konsolidaciji duga prema Italiji kao članici Pariškog kluba.

SPLIT - Dosadašnji članovi Demokratskog centra u Splitu, njih 23, prešli su u Liberalnu stranku, o čemu su na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili predsjednik i potpredsjednik splitskog LS-a Silvestar Krka i Miroslav Buličić. Bivši članovi DC-a koji su nazočili konferenciji za novinare kazali su da tim činom podupiru politiku građanskog centra, nositeljima kojeg će postati ujedinjeni liberali.

ĐAKOVO - Čelnici đakovačke koalicijske vlasti SDP-HNS-HSS održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su reagirali na jučerašnju pressicu oporbenog HDZ-a na kojoj je njegov predsjednik Jozo Širić poskupljenje komunalija i uvođenje 10-postotnog prireza ocijenio neutemeljenima. Pozvavši građane da "ne nasjedaju na političko licemjerje HDZ-a", gradonačelnik Zoran Vinković (SDP) uz ostalo je rekao kako predsjednik đakovačkog HDZ-a traži ukidanje prireza, a on je u gradovima s HDZ-om na vlasti uveden i prije nekoliko godina, pa i po većoj stopi od 10 posto. Dodao je kako se prirez neće obračunavati za plaće, reprezentacije i ordinacije, već za kapitalne investicije poput rekonstrukcije Strossmayerova trga.

BJELOVAR - Oko 600 pčelara u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima višak od oko 500 tona meda, koje zbog velikoga prošlogodišnjeg uvoza, posebice meda iz Kine, teško prodaju, izvijestili su pčelari danas županijske predstavnike predvođene županom Damirom Bajsom. Susret je održan uoči Drugoga pčelarskog sajma koji će se od 4. do 5. veljače održati u Gudovcu pokraj Bjelovara pod pokroviteljstvom Ministarstva poljopriverde, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Smanjeni otkup ugrozio je opstanak nekih pčelara koji su u tom poslu pronašli izvor zarade i u koji su zadnjih godina mnogo uložili.

OSIJEK - Nakon duge i teške bolesti u Osijeku je danas popodne u 43. godini preminula novinarka i dugogodišnja dopisnica "Vjesnika" iz Osijeka Snježana Čanić-Divić. Unatoč teškoj bolesti radila je do posljednjega trenutka, a smrt ju je zatekla kad je od kuće slala zadnju vijest za "Vjesnik". Snježana Čanić-Divić kao novinarka posebno se istaknula u vrijeme mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Novinarka Snježana Čanić-Divić bit će pokopana u subotu u Osijeku, a vrijeme pokopa bit će naknadno objavljeno.

SPLIT - Kaštelanin Mario Peraga (31), koji je nakon gotovo tri tjedna potrage uhićen jučer na riječkom području i sinoć doveden u splitsku policiju, popodne je nakon kriminalističke obradbe pušten i protiv njega će redovitim putem biti podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo utaje. Peraga je osumnjičen da je ukrao više automobila u vlasništvu agencija rent-a-cara. Glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj izvijestila je kako su 31-godišnjak i 26-godišnjak, koji se za to kažnjivo djelo sumnjiče zajedno s Peragom, nakon kriminalističke obradbe, u tijeku koje su u nazočnosti odvjetnika iznijeli svoje obrane, pušteni na slobodu te će protiv njih biti podnesene kaznene prijave Državnom odvjetništvu redovitim putem. Policija utvrđuje kaznenu odgovornost drugih osoba čija su se imena pojavila u dnevnim novinama, poručila je glasnogovornica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙