FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovački lanci započeli prihvat i otkup ambalaže

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Trgovački lanci u srijedu su započelis prihvatom te otkupom ambalaže od građana, uz isplatu naknade, usvojim trgovinama čija je površina veća od 200 četvornih metara, kaošto je propisano Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu.
ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Trgovački lanci u srijedu su započeli s prihvatom te otkupom ambalaže od građana, uz isplatu naknade, u svojim trgovinama čija je površina veća od 200 četvornih metara, kao što je propisano Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu.

To su potvrdili iz Konzuma, Mercatora, Getroa, hipermarketa Coop, Bille, Dinove i drugih trgovaca.

Iz Merkatora napominju i kako su sklopili ugovor sa tvrtkama registriranim za odvoz i odlaganje otpada (Unija Nova, Čistoća). Te su tvrtke postavile svoje spremnike za staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu na većim prodajnim mjestima Mercatora.

U Mercatoru pojašnjavaju kako će kupci na blagajnama ili info-pultovima biti upućivani na mjesta unutar ili ispred prodajnih mjesta (ovisno o veličini prodajnog mjesta) na kojima će se otkupljivati ambalaža.

Zaprima se ambalaža za pića i mliječne napitke zapremine veće od 0,20 litara u staklenoj, pet i Al-Fe ambalaži (bez čepa), za što se isplaćuje 0,5 kuna po komadu, uz napomenu da se od građana otkupljuje najviše 10 jedinica povratne ambalaže.

Kupce koji donesu veće količine ambalaže upućivati će se na komunalne tvrtke i ostala registrirana mjesta za otkup ambalažnog otpada.

I u Hipermarketima Coop su potvrdili kako je od danas moguć povrat ambalaže, odnosno isplaćuju se naknade za vraćenu ambalažu, u sva četiri njihova hipermarketa Ipercoop (u Zagrebu, Osijeku i Kaštel Sućurcu).

Kupci će dobivati povrat od 0,5 kuna po ambalažnoj jedinici (pet, staklo, limenka zapremnine 0,25 l do 1,5 l), a maksimalan će biti povrat za 10 ambalažnih jedinica po kupcu.

Prikupljena ambalaža će se pohranjivati u za to predviđene kontejnere, a o svim detaljima oko mehanike povrata kupci će biti informirani u samim centrima, kažu u tom trgovačkom lancu.

Iz Getro-a navode kako su organizirali sustav prikupljanja ambalažnog otpada u svih 16 Getroovih prodajnih centara u Hrvatskoj.

Getro centri će, kako su pojasnili, biti opremljeni sa dvije vrste zatvorenih zvonastih spremnika, od kojih je žuti za pet i metalnu ambalaža, a u zeleni za staklena. Tvrtka ovlašetna za poslove skupljanja ambalažnog otpada preuzimat će po dojavi ambalažu iz Getroovih centara.

Iznos koji se kupcu isplaćuje po ambalažnoj jedinici je 0,5 kuna bez obzira na vrstu materijala ili volumen. Na potvrdi/računu koju djelatnik izdaje kupcu je podatak o vrsti ambalaže, broju ambalažnih jedinica, te iznos koji je isplaćen. Novac se isplaćuje direktno kod djelatnika koji preuzima ambalažni otpad, kazali su u Getrou.

U Bili su već ranije kazali kako će ambalažu pohranjivati u kontejnere te kako za sada neće kupovati strojeve za prihvat nepovratne ambalaže.

U tri tjedna primjene Pravilnika Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prikupio oko 15 milijuna jedinica ambalažnog otpada, odnosno više nego što se dosada, prikupilo tijekom cijele godine. Fond je građanima za prikupljenu ambalažu, putem ovlaštenih prikupljača, dosada isplatio 13 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙