FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush obećao nastavak angažmana SAD-a u svijetu

WASHINGTON, 1. veljače 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush obećao je u svom govoru o stanju nacije nastavak snažnogangažmana Sjedinjenih Država u svijetu i upozorio da Amerika moraprekinuti svoju ovisnost o nafti s Bliskog istoka.
WASHINGTON, 1. veljače 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush obećao je u svom govoru o stanju nacije nastavak snažnog angažmana Sjedinjenih Država u svijetu i upozorio da Amerika mora prekinuti svoju ovisnost o nafti s Bliskog istoka.

Suočen s niskom popularnošću Bush je u svom godišnjem obraćanju američkom Kongresu nastojao obnoviti povjerenje u svoje čelništvo.

"Jedini način da zaštitimo svoj narod, jedini način da osiguramo mir, jedini način da kontroliramo svoju sudbinu je naše predvodništvo, i Sjedinjene Države će nastaviti predvoditi", rekao je Bush u govoru čiji su televizijski prijenos u utorak pratili milijuni Amerikanaca.

Rekavši da u doba kušnje "izolacionizam i protekcionizam" mogu izgledati privlačno Bush je upozorio kako je "jedina alternativa američkom predvodništvu dramatično opasniji i nemirniji svijet".

Odbacujući pozive kritičara za ubrzano povlačenje američkih snaga iz Iraka Bush je kazao kako "nema mira u uzmaku".

On nije postavio rokove za smanjenje američkih snaga u Iraku ponovivši da će to ovisiti o tome koliko iračke snage budu preuzimale sigurnost zemlje u svoje ruke.

U nizu pitanja od Iraka, borbe protiv terorizma do slobodne trgovine Bush je protivnike svoje politike upozorio da je odstupanje od njegova puta neprihvatljivo povlačenje koje će Sjedinjene Države učiniti manje sigurnim i ugroziti njihov napredak.

U nepredviđenom incidentu proturatna aktivistkinja Cindy Sheehan, majka vojnika poginulog u Iraku, uhićenja je u gledalištu Kongresa nakon što je prosvjedom protiv rata, kako je rekla policija, dovela do nereda.

Pored rata u Iraku rast cijena benzina je jedan od središnjih razloga padu Bushove popularnosti koja se kreće u blizini niskih 40 posto prema istraživanjima javnoga mišljenja.

"Amerika je ovisna o nafti, koja se često uvozi iz nestabilnih dijelova svijeta", rekao je on.

Bush je obećao povećati ulaganja u istraživanje alternativnih izvora energije s ciljem da se do 2025. godine za 75 posto smanji američki uvoz nafte s Bliskog istoka.

Spominjući nekoliko svjetskih žarišta Bush je rekao kako svijet ne smije dopustiti da Iran razvije nuklearno oružje.

Razdvajajući Irance od iranskog režima on je u poruci iranskom narodu rekao kako ga "Amerika poštuje" i kako se SAD nada da će jednog dana biti prijatelj sa slobodnim i demokratskim Iranom.

Bush je obećao nastaviti promicanje demokracije u svijetu kao oruđa za suzbijanje terorizma unatoč kritikama da ta politika može uroditi neočekivanim plodovima kao što je pokazala pobjeda militantnog Hamasa na nedavnim palestinskim izborima.

"Naša zemlja je predana povijesnom dugoročnom cilju, mi idemo za okončanjem tiranije u našem svijetu jer buduća sigurnost Amerike ovisi o tome", rekao je on.

Bush je pozvao Hamas da "prizna Izrael, razoruža se, odbaci terorizam i radi na uspostavi trajnog mira".

On je također pozvao američke saveznike Saudijsku Arabiju i Egipat da prihvate dublje demokratske reforme.

Upozorio je da u Iranu, Sjevernoj Koreji, Siriji, Burmi i Zimbabveu nema demokracije i pozvao na njezinu uspostavu.

Bush u ovogodišnjem govoru nije imao značajnih novih inicijativa poput prošlogodišnjeg plana za privatizaciju državnog mirovinskog sustava koji je zamro usred općeg protivljenja.

Nastojeći na pomirljivom tonu uoči izbora za Kongres u studenom Bush je pozvao na uspostavu zajedničkog povjerenstva njegovih republikanaca i oporbenih demokrata za izučavanje problema solventnosti mirovinskog sustava kao i programa zdravstvenog osiguranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙