FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NYT: SAD 2002. nije vjerovao u kupnju urana iz Nigera

WASHINGTON, 18. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Memorandum StateDepartmenta otkriva da je vlada Sjedinjenih Država u ožujku 2002.ocijenila "nevjerojatnom" mogućnost da je irački predsjednik SadamHusein pokušavao kupiti uran iz Nigera, piše u srijedu dnevni list NewYork Times.
WASHINGTON, 18. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Memorandum State Departmenta otkriva da je vlada Sjedinjenih Država u ožujku 2002. ocijenila "nevjerojatnom" mogućnost da je irački predsjednik Sadam Husein pokušavao kupiti uran iz Nigera, piše u srijedu dnevni list New York Times.

Američki predsjednik George W. Bush je u siječnju 2003., uoči invazije na Irak, opravdavao vojnu akciju također i tezom da je Bagdad pokušavao od Nigera kupiti sastojke za nuklearno oružje.

Memorandum iz 2002. ističe da je Francuska u to doba kontrolirala industriju urana u Nigeru i da je mogla spriječiti prodaju Iraku te da ni Niger nije želio akcije koje bi mogle ugroziti pomoć koju je primao iz inozemstva, poglavito iz SAD-a.

Jedan čelnik Bijele kuće nije mogao za NYT potvrditi je li predsjednik Bush znao za memorandum u trenutku dok je držao govor o stanju nacije u siječnju 2003. Tada je Bush kazao da postupci Bagdada pokazuju da Irak pokušava tajno razviti nuklearno oružje.

U lipnju 2003. CIA je priznala u jednome dokumentu da se "navodna trgovina između Iraka i Nigera temeljila na lažnim dokumentima", podsjeća agencija France presse.

Memorandum State Departmenta spominjao se u prošlosti u medijima i na njega se pozivalo povjerenstvo koje je lani analiziralo pogreške u radu obavještajnih službi o Iraku, no taj dokument dosad nije bio integralno objavljen.

S memoranduma je skinuta oznaka tajnosti u okviru procesa o slobodi informacija koju vodi konzervativna skupina za pritisak Judicial Watch, koja je i dostavila kopiju dokumenta njujorškom dnevniku.

Francuske obavještajne služe obavijestile su američke kolege 2001. i 2002. da Sadam Husein nije pokušavao nabaviti nigerski uran, tvrdio je u prosincu i list Los Angeles Times.

U svome govoru u siječnju 2003. Bush je informacije o vezama Nigera i Sadama Huseina pripisao britanskim obavještajnim službama, ali je nedavna istraga, o kojoj je pisao talijanski list La Repubblica, pokazala da su dokumente o navodnoj kupnji nigerskog urana proizveli talijanski obavještajci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙