FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush ozbiljno shvaća prijetnje bin Ladena

WASHINGTON, 25. siječnja 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush potvrdio je u srijedu da će i dalje odobravati prisluškivanja svedok postoje prijetnje SAD-u te da ozbiljno shvaća nedavne prijetnjeOsame bin Ladena novom napadima na Sjedinjene Države.
WASHINGTON, 25. siječnja 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush potvrdio je u srijedu da će i dalje odobravati prisluškivanja sve dok postoje prijetnje SAD-u te da ozbiljno shvaća nedavne prijetnje Osame bin Ladena novom napadima na Sjedinjene Države.

"Kad kaže da će ponovno napasti Amerikance, ili da će pokušati, on to i misli", rekao je Bush u prvoj reakciji na prijetnje tijekom posjeta sjedištu Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) u Fort Meadeu u Marylandu.

"Prijetnje ozbiljno shvaćam, ljudi iz NSA-e shvaćaju ih ozbiljno kao i većina Amerikanaca", rekao je tijekom posjeta, jedne od brojnih inicijativa Bushove administracije poduzetih ovog tjedna kako bi se opravdala telefonska i elektronska prisluškivanja bez mandata pravosuđa i uvjeri javnost da je taj program nužno sredstvo u borbi protiv terorizma.

Unatoč kritikama, Bush je potvrdio da će i dalje odobravati prisluškivanja sve dok će postojati prijetnje Sjedinjenim Državama.

"Moramo doznati namjere neprijatelja prije nego napadnu", rekao je on u NSA-u u Fort Meadu.

Bush je odmah nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. tajno ovlastio NSA da bez sudskog naloga prati međunarodne telefonske razgovore i elektronsku poštu između američkih građana u SAD-u i osoba u inozemstvu za koje se sumnja da su povezani s al Qaedom.

Prema američkom zakonu odobrenje za ovakvo prisluškivanje mora prethodno dati poseban sud.

Kritičari, oporbeni demokrati, ali i neki Bushovi republikanci, tvrde da je program ilegalan i da ograničava građanske slobode Amerikanaca.

Kongresno saslušanje o ovom programu zakazano je za 6. veljače.

Bush je novinarima nakon posjeta Agenciji rekao kako je važno pratiti komunikacije osoba osumnjičenih za veze s teroristima jer je dio njihove strategije da svoje operativce uvedu u SAD i potom prema naredbi iz inozemstva napadnu zemlju iznutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙