FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić posjetio Srpsku pravoslavnu gimnaziju

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetioje večeras Srpsku pravoslavnu gimnaziju "Kantakuzina-KatarinaBranković" u Zagrebu i, zahvalivši svima koji su pridonijeli njezinuotvorenju, istaknuo je kako je to još jedna potvrda da Hrvatska gradidruštvo znanja.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je večeras Srpsku pravoslavnu gimnaziju "Kantakuzina-Katarina Branković" u Zagrebu i, zahvalivši svima koji su pridonijeli njezinu otvorenju, istaknuo je kako je to još jedna potvrda da Hrvatska gradi društvo znanja.

Posjet je organiziran u povodu današnje proslave blagdana Sv. Save, utemeljitelja Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo što školu ne će pohađati samo djeca srpske nacionalnosti nego će biti otvorena za sve koji to budu željeli. "Takvo je i naše društvo, multietničko i multikulturalno, europsko društvo i to moramo potvrđivati i u našim školama", rekao je Mesić. Poželjevši uspjeh učenicima i profesorima, istaknuo je kako očekuje da ta škola surađuje s drugim školama u Hrvatskoj.

Na novinarski upit da ocijeni položaj SPC-a i ostalih vjerskih zajednica i nacionalnih manjina u hrvatskom društvu, koje se integrira u europsko, predsjednik Mesić je odgovorio kako je Hrvatska na najvišoj razini uredila pitanje vjerskih i nacionalnih zajednica. Ima problema koji se protežu od rata, koji je iza sebe ostavio velike posljedice, dodao je.

"Uvjerenje da je rat izazvala mržnja jednostavno nije točno. Mržnja je posljedica rata", ustvrdio je Mesić, dodavši da danas "zbog rata i stvorene mržnje krivnju treba individualizirati, a to je posao državnih tijela, posebno pravosudnih, i Haaškog tribunala. Tada će prestati i kolektivno optuživanje", rekao je Mesić.

Ocijenio je da je stanje u Hrvatskoj općenito dobra, ali da mu smetaju napadi na povratnike, jer povratak znači zrelost hrvatske demokracije i društva jer je državni interes da se ljudi vrate svojim kućama. No očekujem da državna tijela otkriju one koji uznemiruju ljude jer to šteti ne samo pojedincima nego i državi koja želi ući u EU, dodao je.

Komentirajući božićnu Poslanicu patrijarha Pavla, u kojoj se pozivaju hrvatske vlasti da zaštite povratnike, srpske crkve i svećenstvo, Mesić je odgovorio da država čini sve da se svaki napad ili uznemiravanje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi kazni. "Očekujem da ćemo u tome biti puno učinkovitiji nego do sada", istaknuo je Mesić na pitanje novinara.

Mitropolit ljubljansko-zagrebački Jovan Pavlović je, zahvalivši mu na posjetu i potpori u radu za opće dobro, darovao predsjedniku Mesiću pretisak prve ćirilične knjige koja se pojavila na ovim prostorima vezano uz Varaždin 1454.

Predsjednik Mesić je nakon obilaska novouređena Eparhijskog muzeja darovao mitropolitu Jovanu skulpturu u obliku kristalne prizme.

Na svečanosti, na kojoj su visoka priznanja "Episkopski gramati" zaslužnima za projekt gimnazije dodijeljena Simi Rajiću, Siniši Tataloviću, Dragi Roksandiću i Mirku Markoviću, bili su svećenici SPC-a i istaknuti članovi Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

Srpska pravoslavna gimnazija, utemeljena 1814., nakon ukinuća 1945. obnovila je rad ove školske godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙