FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush obećao potporu SAD-a Libanonu

WASHINGTON,27. siječnja 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush obećao je u petak nastavak potpore Sjedinjenih Država neovisnom idemokratskom Libanonu.
WASHINGTON,27. siječnja 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush obećao je u petak nastavak potpore Sjedinjenih Država neovisnom i demokratskom Libanonu.

Bush je u Bijeloj kući razgovarao sa Saadom Haririjem, sinom ubijenoga bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, o "zajedničkoj želji" da Libanon bude slobodan.

"Slobodan od stranog utjecaja, slobodan od sirijskog zastrašivanja, slobodan da zacrta svoj vlastiti put", rekao je Bush novinarima nakon susreta dodajući kako je za "regiju važno da se demokraciji u Libanonu omogući da dostigne svoj puni potencijal".

Dodao je kako ne sumnja da će uz "usredotočene napore slobodnog svijeta" biti moguće postići taj cilj.

Ubojstvo Rafika Haririja prije godinu dana u Bejrutu potaknulo je akciju međunarodne zajednice koja je okončala dugogodišnju dominaciju Sirije nad Libanonom. Sirija je pod pritiskom rezolucije UN-a 1559 povukla svoje snage iz Libanona, ali njezin utjecaj još nije posve prekinut.

Nitko još nije optužen za ubojstvo Rafika Haririja, koji se protivio nazočnosti Sirije u svojoj zemlji, ali je istraga UN-a u ubojstvo uplela visoke sirijske dužnosnike i njihove saveznike u Libanonu.

Bush je pozvao na punu istragu kako bi odgovorni za ubojstvo mogli biti pozvani na odgovornost.

Saad Hariri, čelnik većine u libanonskom parlamentu, rekao je novinarima nakon susreta kako je Bush izrazio potporu međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć Libanonu koju Hariri nastoji organizirati, ali da njezin datum još nije određen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙