FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush odabrao novog čelnika USAID-a

WASHINGTON,19. siječnja 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush odabrao je u četvrtak veleposlanika Randalla Tobiasa za čelnikaAmeričke agencije za međunarodni razvitak (USAID) i time naznačiopočetak reorganizacije američke inozemne pomoći.
WASHINGTON,19. siječnja 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush odabrao je u četvrtak veleposlanika Randalla Tobiasa za čelnika Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) i time naznačio početak reorganizacije američke inozemne pomoći.

Američki State Department nastoji modernizirati način na koji se troši 19 milijardi dolara inozemne pomoći godišnje i bolje ju uskladiti s američkim vanjskopolitičkim ciljevima uključujući programe demokratizacije i obnove zemalja nakon sukoba umjesto puke razvojne pomoći, te je učiniti učinkovitijom.

"Možemo raditi bolje i moramo raditi bolje", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice objavljujući Tobiasovo imenovanje koje treba potvrditi američki Senat.

USAID je bila neovisna agencija od 1961. kada je osnovana, a Rice je, po nekim izvješćima, željela u cijelosti uklopiti USAID u State Department kako bi imala veću kontrolu nad njegovim programima, ali je odustala od te ideje koja bi zahtijevala novi zakon.

Umjesto toga odlučila se za rješenje prema kojem će jedna osoba, Tobias, istodobno biti čelnik USAID-a kao i direktor američke inozemne pomoći u okviru State Departmenta te koordinirati pomoć u drugim odjelima američke vlade i odgovarati državnoj tajnici.

Tobias je do sada bio globalni koordinator američke pomoći za suzbijanje AIDS-a u svijetu, a na čelu USAID-a će zamijeniti Andrewa Natsiosa koji je napustio to mjesto prošlog tjedna kako bi postao profesor diplomacije na Sveučilištu Georgetown.

Rice je u govoru na Sveučilištu Georgetown u srijedu rekla da će radi pružanja pomoći u stabilizaciji demokracija na nemirnim područjima, State Department reorganizirati svoje redove i prebaciti stotine diplomata iz Europe i Washingtona u Kinu, Indiju, Nigeriju, Libanon i druge zemlje u razvoju.

State Department upošljava oko 6.400 vanjskopolitičkih službenika od kojih je oko jedna trećina u Washingtonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙