FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najistaknutiji pripadnici današnjeg Hamasa

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Radikalni islamistički pokretHamas, koji je u srijedu šokirao svijet pobjedom na palestinskimparlamentarnim izborima, utemeljio je 1987. šeik Ahmad Jasin, koji muje bio na čelu do pogibije u izraelskom zračnom napadu 2004. godine iotad nema vođu ni približne karizme.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Radikalni islamistički pokret Hamas, koji je u srijedu šokirao svijet pobjedom na palestinskim parlamentarnim izborima, utemeljio je 1987. šeik Ahmad Jasin, koji mu je bio na čelu do pogibije u izraelskom zračnom napadu 2004. godine i otad nema vođu ni približne karizme.

Mandat za sastavljanje vlade mogao bi dobiti Ismail Hanija (50), koji je predvodio Hamasovu listu na izborima. On je i vođa Hamasova studentskog pokreta na sveučilištu u Gazi, a među Palestincima uživa golemi ugled još otkako je bio predstojnik ureda šeika Jasina. Smatra ga se radikalnim, ali i vrlo pragmatičnim političarem, koji ne vidi ništa sporno u tome da se istodobno vodi oružana borba i sjedi u parlamentu. Imao je ključnu ulogu u ostvarenju prekida napada na Izraelce 2005. godine, kad je u pregovorima s Mahmudom Abasom i vođama drugih naoružanih skupina uspio ostvariti potpuni prekid vatre. Prvi je Hamasov dužnosnik koji je objavio izbornu pobjedu, upravo je on pozvao SAD na poštovanje izražene biračke volje Palestinaca i izjavio kako je Hamas spreman na suradnju s Abasom i Fatahom ali i s glavnim suparnikom na pozicijama militantnog islamizma, Islamskim džihadom.

Vrlo visoko pozicioniran je i Mahmud Zahar (55), kirurg po struci i predavač na medicinskom odjelu sveučilišta u Gazi, koji je bio deveti na izbornoj listi. Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je glavni glasnogovornik Hamasa u pojasu Gaze. 1992. bio je u skupini pripadnika Hamasa protjeranih u Libanon. Na njega su Izraelci izveli dva atentata, a u drugom, u bombardiranju njegove kuće, poginuo mu je najstariji sin. Donedavno ga se smatralo najvišim Hamasovim dužnosnikom u pojasu Gaze.

Mohamed Abu Tir (55), drugi na izbornoj listi, nekad je bio pripadnik Fataha, ali se Hamasu pridružio odmah nakon utemeljenja. Prije šest mjeseci pušten je iz izraelskog zatvora nakon što je u njemu proveo 22 godine zbog posjedovanja oružja i pružanja pomoći ćelijama Hamasa na Zapadnoj obali.

U skupini hamasovaca deportiranih u Libanon 1992. bio je i Hasan Jusef, koji je zadnja dva mjeseca proveo u izraelskom pritvoru zbog svojih aktivnosti u Hamasu. Jusef je imao veliku ulogu pri Hamasovom ulasku u politiku, a unutar pokreta izložen je kritikama zbog navodnih bliskih veza s čelništvom Fataha.

I treći član deportirane skupine Naaf Radžuf (47) u vrhu je današnjeg Hamasa. Predvodio je izbornu listu na području Hebrona, a brat je bivšeg voditelja palestinske prevencijske sigurnosne službe Džibrila Radžuba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙