FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljudi s višim indeksom tjelesne mase rjeđe počine samoubojstvo

NEW YORK, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Muškarci koji imaju višiindeks tjelesne mase (BMI) u mlađim godinama života čini se da imajumanje izglede počiniti samoubojstvo kasnije u životu, pokazujeistraživanje epidemiologa u Švedskoj.
NEW YORK, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Muškarci koji imaju viši indeks tjelesne mase (BMI) u mlađim godinama života čini se da imaju manje izglede počiniti samoubojstvo kasnije u životu, pokazuje istraživanje epidemiologa u Švedskoj.

Tim dr. Finna Rasmussena, s Karolinskog instituta u Stockholmu, istraživao je vezu indeksa BMI i rizika samoubojstva na temelju baze podataka švedskog ureda za novačenje, popisa stanovništva i registra umrlih.

Istraživanje je obuhvatilo 1.299.177 Šveđana unovačenih u razdoblju od 1968. do 1999. godine. kojima je u dobi od 18 do 19 godina izmjeren BMI.

Istraživači su utvrdili da samoubojstvo u Švedskoj godišnje prosječno počini 16 osoba na svakih 100.000 stanovnika, a da je prosječna dob samoubojica 30 godina.

Istraživanje je pokazalo da se sa svakim porastom indeksa tjelesne mase od 5 bodova rizik samoubojstva smanjivao za 15 posto.

Rezultati su objavljeni u Američkom epidemiološkom časopisu.

Istraživači su upozorili, pri tom, da povećavanje indeksa tjelesne mase nije put borbe protiv samoubojstava jer je taj indeks povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili raka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙