FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen dvodnevni skup o položaju Romkinja

OSIJEK, 29. siječnja 2006. (Hina) - U hotelu "Termia" u Bizovcu danasje završen dvodnevni skup o položaju Romkinja, koji je Udruga ženaRomkinja "Romsko srce" Osječko-baranjske županije organizirala kako biim se, kako je istaknuto, pomoglo da imaju aktivniju ulogu u društvu.
OSIJEK, 29. siječnja 2006. (Hina) - U hotelu "Termia" u Bizovcu danas je završen dvodnevni skup o položaju Romkinja, koji je Udruga žena Romkinja "Romsko srce" Osječko-baranjske županije organizirala kako bi im se, kako je istaknuto, pomoglo da imaju aktivniju ulogu u društvu.

U Osječko-baranjskoj županiji ima oko 1500 deklariranih Roma, no u njoj ih živi oko 4000, najviše u Baranji, istaknula je Nada Balog, predsjednica Udruge.

"Najvažnija je zadaća Udruge, ali i svake romske obitelji, da pomogne u školovanju djece", rekla je Nada Balog, ističući da je pritom važna i uloga društva zato što su romska djeca u nepovoljnijem položaju s obzirom na to da žive uglavnom u teškim socijalnim uvjetima, često u naseljima bez infrastrukture.

"Najvažnije je da se romske obitelji, posebice žene, brinu da djeca idu redovito u školu, što često nije slučaj", rekla je.

Posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je znatno poboljšan odnos prema Romima, pri čemu su mediji, koji mogu pomoći da se izgradi pozitivna slika prema romskoj zajednici, imali važnu ulogu, istaknula je.

Na dvodnevnome skupu, na kojem su, osim predstavnika Roma, bile i predstavnice nekoliko nevladinih udruga, dogovoreno je da se počne s programom osposobljavanja Romkinja kako bi preuzele odgovorniju ulogu u društvu i obitelji.

U Dardi, gdje živi velika romska zajednica, u ožujku će se organizirati zajednički susret romskih obitelji, predstavnika škola, zdravstva i struktura vlasti te medija kako bi se istaknuli problemi i potaknulo njihovo rješavanje, koje uključuje i bolju zdravstvenu preventivu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙