FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: Sajevčani traže sigurnosti u naselju

KARLOVAC, 8. siječnja 2006. (Hina) - Stanovnici karlovačkoga naseljaSajevca, posebice iz Ulice braće Gojak, zatražili su danas od gradskihi županijskih vlasti da učine sve kako bi se povećala sigurnost uprometu i osigurao javni red i mir, a time smanjila i međuetničkanapetost, povećana nakon prometne nesreće koju je u novogodišnjoj noćiuzrokovao 19-godišnjak, koji je teško ozlijedio petero mladih ljudi.
KARLOVAC, 8. siječnja 2006. (Hina) - Stanovnici karlovačkoga naselja Sajevca, posebice iz Ulice braće Gojak, zatražili su danas od gradskih i županijskih vlasti da učine sve kako bi se povećala sigurnost u prometu i osigurao javni red i mir, a time smanjila i međuetnička napetost, povećana nakon prometne nesreće koju je u novogodišnjoj noći uzrokovao 19-godišnjak, koji je teško ozlijedio petero mladih ljudi.

Stanovnici Sajevca svoje su probleme i zahtjeve iznijeli na današnjem sastanku u Gradskoj vijećnici zamjeniku župana Marinku Milčiću i zamjeniku gradonačelnika Damiru Jeliću. Govorili su i roditelji djece stradale u prometu i prije posljednje nesreće i predstavnica HHO-a. Na sastanak su pozvani i Romi, na koje su se mještani žalili, no njihove predstavnike novinari nisu primijetili.

Više je mještana ustvrdilo kako se u Sajevcu tolerira teško sigurnosno stanje zato što, kako su rekli, ondje žive uglavnom doseljenici iz BiH i doseljeni Romi "pa nikoga nije briga".

Milčić i Jelić preuzeli su obavezu da se što je moguće brže izgradi pješačka staza uz tu izrazito prometnu županijsku cestu te da u sljedeća dva dana s načelnikom karlovačke Policijske uprave dogovore sastanak na koji će pozvati i mještane, kojih je na današnjem sastanku bilo mnogo.

Mještani su nabrojili mnoge prijave za remećenje javnog reda i mira protiv Roma iz naselja, ističući da je "jedan od onih koji redovito divljaju po cesti" i 19-godišnji Ž.H., odgovoran za tešku prometnu nesreću u novogodišnjoj noći. Neki su istaknuli kako "nisu osvetoljubivi", ali žele da se u Sajevcu "zavede red".

"Odgovornost za nesnošljivost svakako snosi velikim dijelom neučinkovita policija", rekla je koordinatorica karlovačkoga centra Hrvatskoga helsinškog odbora Mirjana Granić, koja je također bila na sastanku.

Potvrdila je da se i prijašnjih godina u radu susretala s peticijama i drugim oblicima prosvjeda protiv neučinkovite policijske zaštite, od prometnih teškoća do remećenja javnog reda i mira i ostalih problema, a građanima je čestitala na "strpljivosti da se sve ne izrodi u drastične sukobe".

Zamjenik župana Marinko Milčić, i sam stanovnik Ulice braće Gojak, rekao je da je u posljednjih petnaestak godina u prometnim nesrećama u toj ulici poginulo najmanje dvadesetero ljudi.

Protiv spomenutoga 19-godišnjega Ž.H. policija je podnijela kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće i nepružanje pomoći ozlijeđenim pješacima.

I danas, osam dana nakon nesreće, Maja P. (1983.) u krajnje je teškom stanju, opasnom za život. Stanje Ivice Č. (1989.) se poboljšalo, diše samostalno, bez pomoći aparata, ali još su moguće nove komplikacije opasne za život, doznaje se od Zlate Bauer, liječnice na Jedinici intenzivnog liječenja karlovačke Opće bolnice.

Ostalih troje teško ozlijeđenih, u dobi od 16 do 18 godina, operirani su, smješteni su na Odjel traumatologije i život im nije ugrožen.

U toj je nesreći još jedan mladić bio lakše ozlijeđen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙