FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iskorak i Kontra o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Centar za prava seksualnih manjinaIskorak i lezbijska grupa Kontra u danas predstavljenom izviješću ostanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj u 2005.ističu da se sve veći broj žrtava diskriminacije i nasilja odlučujeobratiti nevladinim udrugama za pomoć.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Centar za prava seksualnih manjina Iskorak i lezbijska grupa Kontra u danas predstavljenom izviješću o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj u 2005. ističu da se sve veći broj žrtava diskriminacije i nasilja odlučuje obratiti nevladinim udrugama za pomoć.

Najozbiljnije kršenje ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina očitovalo se, kako se tvrdi u izviješću, u postupanju nekih policajaca prema osobama homoseksualne orijentacije prilikom prijavljivanju nasilja nad njima, kao i prilikom organizacije manifestacije Zagreb Pride.

Iskorak i Kontra smatraju da se i tijekom protekle godine nastavilo kršenje ljudskih prava djece u okviru odgojno-obrazovnog procesa u kojemu ne postoji seksualna edukacija, niti edukacija o rodnoj ravnopravnosti, a školski udžbenici puni su diskriminativnih ocjena i stereotipa.

Po ocjeni koordinatora Iskoraka Kristijana Grđana, hrvatski odgojno obrazovni sustav ne ispunjava osnovne preduvjete za odgoj i obrazovanje za ljudska prava.

Koordinatorica Kontre Sanja Juras rekla je kako je pokrenuta inicijativa za uvođenje zločina iz mržnje u hrvatsko zakonodavstvo.

Uspostavljena je kvalitetna komunikacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Uredom pravobraniteljice za djecu, Uredom za ljudska prava hrvatske Vlade, te saborskim odborima za ravnopravnost spolova, ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i Ministarstvom vanjskih poslova.

Govoreći o stanju u medijima Juras je rekla kako je zabilježen negativan trend u praćenju tema vezanih za lezbijsko-gay-biseksualnu i transseksualnu populaciju.

Posebno su ogorčeni na Dnevnik HTV-a i emisiju Otvoreno, u kojima su novinarke Ozana Bašić i Hloverka Novak Srzić, govoreći o temi seksualnog zlostavljanja u odgojnom domu u Puli, poistovjetile homoseksualnost s pedofilijom i zlostavljanjem djece.

Po njihovoj ocjeni, i Nova TV je u nizu priloga u emisiji 24 sata poticala mržnju spram seksualnih manjina.

Pravni tim Iskoraka i Kontre pozvao je Sabor i Vladu da uvrste zabranu diskriminacije na temelju seksualne orjentacije u Ustav, a nadležna tijela da ukinu diskriminaciju istospolnih partnera i partnerica uvođenjem registriranog partnerstva za istospolne i raznospolne partnere, izjednačenog u pravima s bračnom zajednicom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙