FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić: 2006. godina ulaganja

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska je zemlja poželjna zainvesticije, ima dobru poduzetnički klimu i dobar rejting za ulaganjapa će 2006. biti pravi bum što se tiče investicija, kazao je ministargospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska je zemlja poželjna za investicije, ima dobru poduzetnički klimu i dobar rejting za ulaganja pa će 2006. biti pravi bum što se tiče investicija, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na današnjoj konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako su investicije jedan od prioriteta Vlade te kako je primjetna promjena trenda, odnosno povećana su ulaganja u proizvodnju.

Želja je, kazao je Vukelić, u naredne dvije godine takav trend nastaviti, odnosno povećati ulaganja u proizvodnju, nove tehnologije, izvoz.

Pomoćnik ministra Slobodan Mikac istaknuo je kako su inozemna ulaganja u stalnom porastu. U razdoblju od 1993. do 2005. godine ukupna inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku iznosila su približno 12 milijardi američkih dolara, čime se Hrvatska svrstava u grupu naprednih tranzicijskih zemalja po privlačenju stranih investitora.

Po visini stranih ulaganja "per capita" s približno 2.500 dolara po stanovniku Hrvatska zauzima četvrto mjesto u konkurenciji 25 tranzicijskih zemalja srednje i istočne Europe, uključujući i 10 zemalja novih članica EU.

Prema strukturi ulaganja, kazao je Mikac, u posljednje dvije godine, više od 55 posto direktnih stranih investicija odnosi se na "greenfield" ulaganja proizvodnog tipa, a zajedno s "joint venture" projektima, taj udio dosiže 81 posto udjela u strukturi ukupnih stranih ulaganja.

Austrija i Njemačka i dalje su najveći investitori u Hrvatsku, kazao je Mikac te dodao kako se nada da će se takav trend nastaviti.

Govoreći o učincima primjene Zakona o poticanju ulaganja Mikac je kazao kako je do sada više od 40 novoosnovanih trgovačkih društava koristilo poticajne mjere za ulaganje (porezne i carinske povlastice, poticaji za zapošljavanje itd.) pri čemu se planirana ukupna visina ulaganja procjenjuje na iznos od pet milijardi kuna, uz planirano otvaranje više od 8.000 radnih mjesta.

Što se pak tiče projekta izgradnje poduzetničkih zona, inkubatora i slobodnih zona, pomoćnik ministra Ivan Bračić kazao da su ukupna dosadašnja ulaganja u 235 poduzetničkih zona bila 225,8 milijuna kuna. U funkciji je 110 poduzetničkih zona u kojima je zaposleno 14 tisuća osoba.

U iduće dvije godine, kako je rekao, moglo bi se staviti u funkciju još 50 do 80 poduzetničkih zona.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su projekti CARDS 2002, koji se odnosi na razvoj poslovnog i investicijskog okruženja u Hrvatskoj, te projekt CARDS 2003 koji se odnosi na razvoj sustava slobodnih zona u Hrvatskoj.

Osnovni ciljevi projekta, kako je rečeno, su poboljšati poslovno i investicijsko okruženje u Hrvatskoj s ciljem podizanja razine konkurentnosti te povećanja aktivnosti ulaganja u gospodarstvo.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙