FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Oproštaj Ashdowna u parlamentu

SARAJEVO , 30. siječnja 2006. (Hina) - Ustavna reforma bit će jedan odnajvećih izazova za Bosnu i Hercegovinu tijekom ove i sljedećihgodina, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik međunarodnezajednice u BiH Paddy Ashdown u oproštajnom obraćanju zastupnicimadržavnog parlamenta BiH.
SARAJEVO , 30. siječnja 2006. (Hina) - Ustavna reforma bit će jedan od najvećih izazova za Bosnu i Hercegovinu tijekom ove i sljedećih godina, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown u oproštajnom obraćanju zastupnicima državnog parlamenta BiH.

Ashdownu mandat službeno završava u utorak, 31. siječnja, a na dužnosti visokog međunarodnog predstavnika u BiH naslijedit će ga njemački diplomat Christian Schwartz Schilling, nekadašnji međunarodni posrednik za Federaciju BiH.

Ashdown je istaknuo kako ustavne promjene u BiH nisu same po sebi cilj, nego su sredstvo za stvaranje države koja usluge svojim građanima, kako je rekao, stavlja prije plaća svojih političara.

U sljedećim procesima europskih integracija, po Ashdownovim riječima, Bosni i Hercegovini je potrebno Vijeće ministara (državna vlada) koja će se usredotočiti na europske zadaće, a ne na prepirke oko entitetskih i etničkih pitanja. Dodao je kako će u europskim integracijama Bosni i Hercegovini trebati parlament čiji će predstavnici međusobno surađivati. Ashdown je zastupnicima državnog parlamenta BiH također rekao kako je nužno razvijati civilno društvo u BiH, jer je to, po njegovim riječima, jedan od ključnih uvjeta za europske integracije.

Osim promjena institucija, Ashown je posebice istaknuo kako je u europskim integracijama u BiH nužno promijeniti mentalitet, što je, po njegovim riječima, najteže promijeniti. "Bosna i Hercegovina mora naučiti da se u Europi individualna prava štite individualno, ne kolektivno. Prema europskom načelu svakog građanina definira njegova individualnost, a ne etnička pripadnost. Europljani su prvo građani, a tek onda Bošnjaci, Hrvati i Srbi, a ne obrnuto", dodao je Ashdown.

Ashdown je ponovio svoje žaljenje što Radovan Karadžić i Ratko Mladić za vrijeme njegova mandata nisu predani Haaškom tribunalu. Posao Haškog tribunala, rekao je, neće biti završen sve dok se dvojica glavnih kreatora, kako je rekao, bosanskohercegovačkoga bola i velikih ratnih zločina, ne suoče s pravdom u Haagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙