FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Približavanje Hrvatske Europskoj uniji prilika za rješenje granice

LJUBLJANA,27. siječnja(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel izjavio je da će rješavanje spornih pitanja s Hrvatskomza njegovo ministarstvo biti jedan od prioriteta u ovoj godini, pričemu je opet naglasio da priliku da se pitanja riješe pružajupregovori Hrvatske s Europskom unijom.
LJUBLJANA,27. siječnja(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da će rješavanje spornih pitanja s Hrvatskom za njegovo ministarstvo biti jedan od prioriteta u ovoj godini, pri čemu je opet naglasio da priliku da se pitanja riješe pružaju pregovori Hrvatske s Europskom unijom.

"Vrijeme u kojemu se Hrvatska približava Europskoj uniji pravo je vrijeme i prilika za rješenje otvorenih pitanja, pa i pitanja granice", rekao je Rupel u petak na konferenciji za novinare, predstavljajući plan rada ministarstva vanjskih poslova u ovoj godini.

Rupel je rekao da pitanja treba rješavati u dogovoru i uz uvažavanje "europskih načela".

"Jedno od bitnih načela Europe jest da ona nije naklonjena jednostranim potezima", izjavio je Rupel.

U istom okviru, najavio je Rupel, odvijat će se i razgovori o ulasku slovenskih banaka na hrvatsko tržište i hrvatskom fondu za razgradnju nuklearke Krško.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je na svojim službenim stranicama objavilo da u onemogućavanju ulaska slovenskih banaka na hrvatsko tržište zbog pitanja štediša Ljubljanske banke vidi diskriminatorni postupak koji će se rješavati u otvaranju Hrvatske za poslovanje stranih banaka tijekom pregovora s EU-om.

Kao glavnu zadaću ministarstva vanjskih poslova Rupel je naveo pripreme na vrijeme kad će Slovenija u prvoj polovici 2008. predsjedavati Europskom unijom, a od ostalih prioriteta sudjelovanje o raspravi o europskom ustavu koji je, kako je pojasnio, uvjet za širenje Europske unije.

Uz to, ove će se godine nastaviti pripreme za uvedbu šengenskog režima na granici s Hrvatskom.

Slovenija će i ove godine nastaviti podržavati jasnu europsku perspektivu za države zapadnog Balkana i nastojati olakšati režim viza za neke kategorije državljana tih država, najavio je Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙