FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 20 sati u Salzburgu će se oglasiti zvona u čast Mozarta

SALZBURG , 27. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Večeras u 20 sati, uvrijeme kada se prije 250 godina u Salzburgu rodilo "čudo od djeteta"Wolfgang Amadeus Mozart, sve će na trenutak stati, a zvona trijucrkava u kojima se izvodila Mozartova glazba tijekom njegova života -franjevačka, crkva Sv. Petra i gradska katedrala, oglasit će seistodobno, obilježavajući na taj način početak raznih manifestacija.
SALZBURG , 27. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Večeras u 20 sati, u vrijeme kada se prije 250 godina u Salzburgu rodilo "čudo od djeteta" Wolfgang Amadeus Mozart, sve će na trenutak stati, a zvona triju crkava u kojima se izvodila Mozartova glazba tijekom njegova života - franjevačka, crkva Sv. Petra i gradska katedrala, oglasit će se istodobno, obilježavajući na taj način početak raznih manifestacija.

U Salzburg su u posljednjih nekoliko dana pohrlile tisuće turista i ljubitelja Mozartove glazbe, a organizatori su se potrudili ponuditi im velik i raznolik izbor, u skladu s njihovim mogućnostima.

Grad je oblijepljen posterima s Mozartovim portretima, trgovine su pune prigodnih suvenira, poput Mozart likera, majica s glazbenikovim likom, njegovim potpisom ili notama, a naslovnicu današnjeg lista Salzburger Nachrichten krasi Mozartova slika. Ulični svirači izvode Mozartovu glazbu na ulicama i gradskim trgovima, a gradski oci pobrinuli su se da gradom šeću plesači odjeveni u kostime iz njegova doba i "mozartice" - cipele s velikim mašnama, karakteristične za to razdoblje.

U nekim slastičarnicama s poznatim salzburškim slasticama osim mozart-kugli besplatno će se nuditi i drugi čokoladni kolači.

Gala otvorenje globalne mozartomanije bit će večeras u velikoj dvorani salzburškog Festspielhausa gdje će pod ravnanjem slavnog talijanskog dirigenta Riccarda Muttija Mozartova djela izvoditi Bečki filharmoničari. Koncertu, za koji su karte odavno prodane, osim istinskih ljubitelja klasične i Mozartove glazbe prisustvovat će i brojni pripadnici svjetskog jet-seta te političari, poput austrijskog predsjednika Heinza Fischera, ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, kancelara Wolfganga Schuessela, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barossa, visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane te mnogi drugi.

Na večerašnjem će koncertu nastupiti i poznata talijanske mezzosopranistica Cecilia Bartoli. "Mislim da Mozartova glazba odražava univerzalne ljudske osjećaje i našu krhkost i zato je ona još uvijek tako aktualna i na neki način moderna. Izvoditi Mozartovu glazbu ovdje u gradu u kojemu je on živio, disao, to je nešto posebno - rekla bih zarazno", kazala je umjetnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙