FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert arija "Figarov pir" namijenjen mladima

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - U povodu 250. obljetnice rođenjaWolfganga Amadeusa Mozarta u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog"u Zagrebu 27. siječnja održat će se koncert arija iz opere "Figarovpir" namijenjen glazbenoj izobrazbi mlade publike.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - U povodu 250. obljetnice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu 27. siječnja održat će se koncert arija iz opere "Figarov pir" namijenjen glazbenoj izobrazbi mlade publike.

Maestro Mladen Tarbuk, autor projekta, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare kako je svrha projekta odgoj mlade publike, jer je glazbeni odgoj mladih slab.

Upravo stoga odabrana je opera "Figarov pir" koja je naizgled mladenački zaigrano djelo, s 12-godišnjakom kao središnjim likom koji se nosi s teškoćama te dobi, rekao je Tarbuk, dodavši kako ne će biti izvedena cijela opera, nego dijelovi koji najbolje otkrivaju smisao i razumijevanje forme opere.

Odabrane arije iz "Figarova pira" izvest će mladi operni solisti - mezosopran Martina Gojčeta-Silić, bariton Alen Ruško i sopran Marija Kuhar.

Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će maestro Mladen Tarbuk, a nastupit će i mladi plesači Škole za balet i ritmiku Ane Maletić i učenici Škole primijenjene umjetnosti.

Po najavama Hrvatske glazbene mladeži, organizatora projekta, koncert će gledati oko 1800 djece, većinom učenika od petog do osmog razreda osnovnih škola, koji će doći iz Zagreba i okolnih mjesta, te Karlovca, Rijeke, Delnica i Križevaca.

Naima Balić, predsjednica Hrvatske glazbene mladeži (HGM), rekla je kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nije prepoznalo djelatnost HGM-a i organiziranja takvih projekata, već je to učinilo Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu.

Organizatori zamjeraju i smanjenje satnice glazbenog odgoja u školama te upozoravaju da je jedna od posljedica zanemarivanja glazbenog odgoja i "dominacija sijede kose" u koncertnim dvoranama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙