FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč obilježava 250. obljetnicu rođenja W. A. Mozarta

BEČ, 26. siječnja 2006. (Hina) - Iako Wolfgang Amadeus Mozart nijerođen u Beču, tamo je proveo 10 najplodonosnijih i najproduktivnijihgodina pa će se tim povodom austrijska metropola od petka do nedjeljepretvoriti u veliku scenu na kojoj će se, u sklopu "Svečanosti zaMozarta" i proslave 250. obljetnice rođenja, održati mnogobrojnikoncerti, filmske, operne i klasične predstave, izložbe, recitali ipredavanja.
BEČ, 26. siječnja 2006. (Hina) - Iako Wolfgang Amadeus Mozart nije rođen u Beču, tamo je proveo 10 najplodonosnijih i najproduktivnijih godina pa će se tim povodom austrijska metropola od petka do nedjelje pretvoriti u veliku scenu na kojoj će se, u sklopu "Svečanosti za Mozarta" i proslave 250. obljetnice rođenja, održati mnogobrojni koncerti, filmske, operne i klasične predstave, izložbe, recitali i predavanja.

Organizatori Mozartove godine pozivaju na četiri velike priredbe, "četiri putovanja s Mozartom", pod naslovom "Mozart: prijatelji i neprijatelji; "Mozartova umjetnost i ljubav"; "Mozartov život i smrt" te "Mozart Bečanin, Europejac i građanin svijeta - danas i jučer".

U programu će sudjelovati najbolji bečki glazbenici, orkestri i glumci - od bečkih simfoničara, Bečkih dječaka pjevača, pijanista Rudolfa Buchbindera, operne dive Ildiko Raimondi, glumaca Sente Berger, Franza Muliera, Elfriede Ott i mnogih drugih.

U povodu 250. rođendana Wolfganga Amadeusa Mozarta u petak će se u Dom ulici br. 5, iza katedrale Sv. Stjepana, svečano otvoriti "Figarova kuća", u kojoj je Mozart napisao operu Figarov pir.

Obnovljeno je 4400 četvornih metara prostora, a na drugom katu na 1000 četvornih metara, gdje je Mozart stanovao, napravljen je muzej. Izloženi eksponati vode u svijet Mozarta, njegov život i rad: od njegovih partitura, odjeće, portreta do lente članstva u Slobodnim zidarima itd.

U središtu izložbe je deset godina Mozartovog plodnog stvaralačkog razdoblja u Beču kada je, pored Figarova pira, napisao i "Čarobnu frulu", "Don Giovanni", "Malu noćnu muziku" itd.

U Državnoj bečkoj operi na programu je u petak Mozartova Čarobna frula, a u Theatru An der Wien Mozartova opera Idomeneo. U središtu grada ispred katedrale Sv. Stjepana postavljen je veliki bijeli šator u kojemu se nudi niz informacija i materijala vezanih uz obilježavanje godišnjice Mozartova rođenja.

"Tri dana Beč će biti oživljen Mozartovim duhom (Spirit of Mozart)", kazao je u četvrtak na konferenciji na novinstvo intendant Mozartove godine Peter Marboe. On je dodao da će Mozartov 250. rođendan učiniti nezaboravnim. Posebice je istaknuo kako je "taj glazbeni genij bio vrlo europski orijentiran".

Mozart je umro 1791. godine u 35. godini u Beču, a pokopan je na bečkom groblju St. Marks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙