FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deficit robne razmjene 9 milijardi dolara

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Deficit robne razmjene Hrvatske sinozemstvom nakon prvih jedanaest mjeseci 2005. godine povećan je nadevet milijardi američkih dolara, čime je ostvaren njegov rast od 15,7posto ili za 1,22 milijarde dolara u odnosu na isto razdobljeprethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Deficit robne razmjene Hrvatske s inozemstvom nakon prvih jedanaest mjeseci 2005. godine povećan je na devet milijardi američkih dolara, čime je ostvaren njegov rast od 15,7 posto ili za 1,22 milijarde dolara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tako visoki deficit bio je rezultat znatno veće vrijednosti uvoza od izvoza, pri čemu je vrijednost uvoza iznosila 16,99 milijardi dolara, što je za 13 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je vrijednost izvoza bila 7,99 milijardi USD, uz povećanje za 10,2 posto.

Izvoz je u prvih jedanaest mjeseci 2005. bio veći za 741 milijun dolara nego u istom razdoblju godine prije, dok je uvoz povećan za 1,96 milijardi dolara.

Na povećanje vrijednosti izvoza, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima", najviše je utjecao rast izvoza hrane i pića, za 185 milijuna USD, nafte i naftnih derivata za 126 milijuna, strojeva i uređaja za 121 milijun te kemikalija i kemijskih proizvoda za 115 miljuna USD.

Pri tome je polovica povećanja izvoza hrane i pića ostvarena povećanim izvozom šećera i proizvoda od šećera te meda, za 95 milijuna dolara.

Na povećanje uvoza najviše je pak utjecalo povećanje vrijednosti uvoza sirove nafte i zemnog plina za 423 milijuna dolara, naftnih derivata za 244 milijuna, strojeva i uređaja za 235 milijuna te kemikalija i kemijskih proizvoda za 196 milijuna USD.

Analitičari HGK napominju kako je primjetno da je rast cijena sirove nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu u 2005. godini znatno utjecao na hrvatsku vanjskotrgovinsku bilancu.

Ukupno povećanje deficita u razmjeni nafte i naftnih derivata činilo je u prvih jedanaest mjeseci 36,1 posto ukupnog povećanja deficita, uslijed čega se udio deficita nafte i naftnih derivata u ukupnom deficitu povećao sa 9,3 posto na 12,9 posto.

Podaci o robnoj razmjena Hrvatske s inozemstvom po zemljama pokazuje da je na povećanje izvoza najviše utjecao rast izvoza u zemlje bivše Jugoslavije.

Tako je najveći porast zabilježen kod izvoza u Sloveniju za 114 milijuna USD, Srbiju i Crnu Goru za 104 milijuna te Bosnu i Hercegovinu za 96 milijuna dolara.

Osim tih zemalja, najveći je rast zabilježen kod izvoza u Grčku za 102 milijuna i SAD 75 milijuna dolara.

U zemlje Europske unije izvezeno je roba u vrijednosti 5,02 milijarde dolara, što je 6,3 posto više nego u istom razdoblju 2004. godine.

No, istodobno je došlo do pada udjela izvoza u EU u ukupnom izvozu, sa 65,1 posto u prvih jedanaest mjeseci 2004. godine na 62,8 posto u istom razdoblju lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙