FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordni priljev kapitala na nova tržišta u 2005.

WASHINGTON, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Ulagači su u 2005.ubrizgali u tržišta u razvoju rekordnih 358 milijardi dolara ohrabrenipovoljnim gospodarskim uvjetima i potragom za velikim zaradom,pokazalo je izvješće Instituta za međunarodne financije (IIF).
WASHINGTON, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Ulagači su u 2005. ubrizgali u tržišta u razvoju rekordnih 358 milijardi dolara ohrabreni povoljnim gospodarskim uvjetima i potragom za velikim zaradom, pokazalo je izvješće Instituta za međunarodne financije (IIF).

IIF čine globalne banke i ostale financijske institucije, a u netom objavljenoj studiji konstatirao je da je neto priljev privatnog kapitala na tržišta u razvoju zabilježio povećanje za 40 milijardi dolara u odnosu na 2004., čime je potučen raniji rekord od 324 milijarde dolara u 1996.

Institut predviđa i umjereno povećanje priljeva kapitala u zemlje u razvoju u 2006. na oko 322 milijarde dolara. "Nije jasno koliko će dugo potrajati razdoblje rasta priljeva izravnih ulaganja", zaključuju autori izvješća.

"U protekla dva desetljeća značajna povećanja priljeva kapitala na tržišta u razvoju slijedila su nakon razdoblja visokih stopa rasta svjetskog gospodarstva da bi potom uslijedila smanjenje priljeva uoči razdoblja recesije odnosno sporog rasta", napominje se u izvješću.

"No, ovaj je puta zabilježen dugotrajniji trend rasta priljeva zato što intenzivan pritisak konkurencije u mnogim industrijama sili tvrtke da pronađu nove metode poboljšanja konkurentnosti", ističu autori. "Snažni priljev međunarodnog kapitala na ta tržišta zrcali čitav niz važnih trendova", konstatirao je Josef Ackerman, predsjedatelj izvršnog odbora Deutsche Banka.

"Uz produljeno razdoblje značajnog gospodarskog rasta u svijetu, vlasti brojnih zemalja koje su odnedavno postale tržišna gospodarstva proteklih su godina poboljšale politički menadžment u gospodarstvu, što je rezultiralo višim stopama rasta, nižom inflacijom i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u", dodao je Ackerman.

Izvješće je pokazalo da su najviše kapitala, 143,8 milijardi dolara, privukla tržišta u razvoju u Europi, u odnosu na 113,7 milijardi u 2004. Nisu puno zaostala ni tržišta u razvoju u Aziji, privukavši 142 milijarde dolara, ali su zabilježila pad u odnosu na 165,5 milijardi dolara godinu dana ranije.

U budućnosti će najveću pozornost ulagača u Europi privući buduće članice Europske unije poput Rumunjske i Turske dok će u Aziji najveći magnet i dalje biti Kina, koja će privući čak 70 posto ukupno neto priljeva privatnog kapitala, predviđaju autori IIF-ova izvješća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙