FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 27. siječnja

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 27. siječnja.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 27. siječnja.

BUDIMPEŠTA - O energetskoj situaciji u kontekstu nedavne krize snabdijevanja plinom u Budimpešti će se održati ministarski sastanak na kojem će sudjelovati predstavnici zemalja Višegradske skupine - Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske te predstavnici Austrije, Hrvatske i Slovenije. Sastanak je organiziran na poziv mađarskog ministra gospodarstva i prometa Janosa Koke, a cilj je skupa potreba da i na regionalnom planu zemalja srednje Europe poduzmu zajedničke koordinirane aktivnosti u rješavanju pitanja opskrbe plinom. S hrvatske strane na tom će sastanku sudjelovati državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković (Hotel Intercontinental u 10 sati; konferencija za novinare u 13,30 sati).

ZAGREB - Izvršni direktor Inter-američke banke za razvitak Tsuyoshi Takahashi razgovarat će u Ministarstvu financija sa ministrom Ivanom Šukerom o proširenju suradnje između Hrvatske i te banke. O toj će temi Takahashi razgovarati i sa predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. (nakon sastanka u Ministarstvu financija bit će objavljeno priopćenje za javnost)

VINKOVCI - Na području Vukovarsko-srijemske županije, u razdoblju od 1998. do ove godine u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz različite projekte kreditiranja odobreno je 2.377 poduzetničkih projekata u ukupnom iznosu 530,7 milijuna kuna, objavio je Upravni odjel za gospodarstvo, obnovu i razvoj Vukovarsko-srijemske županije. Kroz županijske kreditne linije za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u tom je razdoblju realizirano 490 poduzetničkih projekata u ukupnom iznosu 239,2 milijuna kuna uz pomoć kojih je zaposleno 1.574 nova radnika. Za djelatnost poljoprivrede kroz županijske kreditne linije plasirano je 82 milijuna kuna za 867 korisnika, poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

ZAGREB - Predstavljanjem hrvatske turističke ponude ovog tjedna na međunarodnim turističkim sajmovima u deset europskih gradova u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) počinje intenzivni dio ovogodišnje promocije hrvatskog turizma na europskim turističkim sajmovima. Taj će intenzivni dio sajamske promocije hrvatskog turizma potrajati do kraja travnja, do kada će HTZ samostalno i/ili sa suizlagačima nastupiti na ukupno 74 sajma. Nakon travnja slijedi sezona nešto manjeg broja međunarodnih sajmova na kojima će Hrvatska promovirati svoj turizam. Prve najave i povratne informacije s već održanih 10-ak sajmova u siječnju (u Utrechtu, Beču, Oslu, Stuttgartu i drugim gradovima) su, kako se doznaje iz Glavnog ureda HTZ-a, za Hrvatsku vrlo pozitivne.

ZAGREB - Nekoliko dana prije isteka roka za obveznim zbrinjavanjem ambalažnog otpada trgovački lanci i trgovine veličine iznad 200 četvornih metara tvrde da su spremni za prihvat ambalaže od 1. veljače, no još ne žele govoriti o detaljima. U Udruzi trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističu da svojim članicama nisu preporučili nijedan poseban oblik prikupljanja ambalaže. Prema saznanjima HUP-a, većina trgovačkih lanaca neće nabaviti strojeve za prihvat i zbrinjavanje ambalaže. Iz HUP-a upozoravaju na dopis koji je Udruga trgovine poslala Ministarstvu zaštite okoliša, u kojemu upozorava ministarstvo na niz poteškoća koje bi mogle pratiti primjenu Pravilnika. Primjerice, što će se dogoditi kada kupac plaća robu karticom, a trgovina je dužna za otkup ambalažnog otpada dati gotovinu, tko će nadoknaditi razliku u proviziji kartičarske kuće. HUP nadalje pita mora li trgovac isplaćivati naknadu za ambalažu na kojoj, sukladno pravilniku, nije utisnuta oznaka za recikliranje i ispisan iznos povratne naknade i dr.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙