FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 4. siječnja

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje zasrijedu, 4. siječnja.
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje za srijedu, 4. siječnja.

ZAGREB - 'Adriatic institut za javni poredak' objavit će Index ekonomske slobode za 2006. godinu, kojeg izdaju The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, te će se tom prilikom posebno usredotočiti na Hrvatsku u usporedbi ekonomskih sloboda i ekonomskog rasta sa zemljama u regiji. Index ekonomske slobode sadrži globalnu ocjenu više od 155 zemalja na osnovu 10 ključnih kriterija. Za 2005. godinu Hrvatska se nalazila na 74. mjestu. (11,00 sati, Hotel Arcotel, Branimirova 29)

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) organizira konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi o posljedicama uvođenja Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. Također, HUP će prikazati i model održivog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom, koji je se provodi u 26 europskih zemalja, a čiji cjelokupni trošak snosi gospodarstvo. Kako je najavljeno, na konferenciji za novinare govorit će predstavnici vodećih hrvatskih proizvođača, trgovaca i uvoznika, koji predstavljaju više od 85 posto prometa ambalažom i ambalažnim otpadom u Hrvatskoj. (10,00 sati, HUP, Pavla Hatza 12)

ZAGREB - Hrvatska je tijekom prvih jedanaest mjeseci prošle godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti od 47,39 milijardi kuna ili 7,99 milijardi američkih dolara, dok je istodobno uvoz iznosio 100,77 milijardi kuna ili 16,99 milijardi dolara, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku. Tako je do kraja studenog prošle godine manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom premašio iznos od 53,38 milijardi kuna, odnosno 9 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 47 posto. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u razdoblju od početka siječnja do kraja studenog 2005. godine hrvatski je izvoz izražen u kunama povećan za 7,7 posto, a izražen u dolarima za 10,2 posto. Uvoz je pak rastao po stopi od od 10,5 posto, kada je izražen u kunama, odnosno 13 posto u dolarima.

ZAGREB - Među zaposlenima u Hrvatskoj, po zadnjim raspoloživim podacima za prvo prošlogodišnje polugodište, 60 posto je osoba sa završenom nekom od srednjih škola, od jedno do četverogodišnje, što je za jedan postotni poen više nego u istom razdoblju prethodne godine. Istodobno je nešto malo opao udio zaposlenih sa nezavršenom osnovnim obrazovanjem ili sa osnovnom školom, a i dalje je manje od petine zaposlenika sa višim i visokim obrazovanjem. Karakteristika je strukture zaposlenih u Hrvatskoj prema školskoj spremi da udio zaposlenika sa nezavršenom i najviše završenom osnovnom školom, od ukupno 21,7 posto, premašuje udjel onih sa višim i visokim obrazovanjem koji iznosi 18,3 posto (11,5 posto sa završenim fakultetima i 6,8 posto sa višim školama). Pokazuju to podaci o strukturi zaposlenih po školskoj spremi iz Ankete o radnoj snazi koju provodi Državni zavod za statistiku.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙