FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu završena plenarna sjednica ECENA mreže

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Plenarna sjednica ECENA mreže(Pristupna mreža za pridržavanje i provedbu propisa zaštite okoliša)koja se od 19. siječnja odražavala u Zagrebu, završila je danasdonošenjem zaključaka, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva .
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Plenarna sjednica ECENA mreže (Pristupna mreža za pridržavanje i provedbu propisa zaštite okoliša) koja se od 19. siječnja odražavala u Zagrebu, završila je danas donošenjem zaključaka, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva .

Hrvatsku, kao aktivnu članicu ECENA mreže, za domaćina skupa predložili su Europska komisija i Tajništvo ECENA-e nakon otvaranja pregovora naše države s EU u listopadu 2005.

Sjednici je predsjedala Carmen Falkenberg Ambrosio iz Opće uprave za okoliš Europske komisije, a ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić podnijela je izvješće o stanju okoliša u Hrvatskoj i daljnjim aktivnostima na putu prihvaćanja EU zakonodavstva na području zaštite okoliša.

U Izvještaju ECENA mreže o aktivnostima u proteklom razdoblju navodi se kako su članice mreže stekle korisna iskustva i unaprijedile suradnju.

"Od zadnje plenarne sjednice značajno se napredovalo u jačanju kapaciteta svake zemlje, tako da se prepoznaju i zajednički interesi vezani uz rad u ECENA mreži", navodi se, uz ostalo, u zaključcima i dodaje: "Evidentno je da je ECENA napravila značajan napredak, a višegodišnji radni program za razdoblje do 2009. ocijenjen je kao bogat, otvoren i vrlo dinamičan, te predstavlja solidan temelj za buduću suradnju i unaprjeđenje rada zemalja članica".

Zemlje članice ECENA mreže dijele i mišljenje o spremnosti promicanja ideje pune primjene okolišnog zakonodavstva, a ne samo formalnog prihvaćanja pravne stečevine EU-a.

Jedna od značajnih aktivnosti u idućem razdoblju je provođenje projekta "Peer review" u zemljama članicama koji se financira sredstvima Svjetske banke. Članice su izrazile interes za provođenjem tog projekta, a boravak višečlane komisije u Hrvatskoj predviđen je za svibanj 2006. godine.

Zemlje (članice ECENA) će imati i mogućnost sudjelovati u predloženim clusterima u skladu s vlastitim interesima, mogućnostima i razinom primjene europskog okolišnog zakonodavstva, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙