FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen novi ekološki projekt praćenja Vojnog vježbališta Eugena Kvaternika u Slunju

KARLOVAC, 14. siječnja 2006. (Hina) - Zelena mreža Karlovačke županijepredstavila je danas na konferenciji za novinare novi projekt"Partnerstvo za okoliš", koji se odnosi na Vojno vježbalište EugenaKvaternika u Slunju, a svrha mu je donošenje mjera za transparentnijemirnodopsko djelovanje vojske i bolju zaštitu prirode, okoliša izdravlja građana.
KARLOVAC, 14. siječnja 2006. (Hina) - Zelena mreža Karlovačke županije predstavila je danas na konferenciji za novinare novi projekt "Partnerstvo za okoliš", koji se odnosi na Vojno vježbalište Eugena Kvaternika u Slunju, a svrha mu je donošenje mjera za transparentnije mirnodopsko djelovanje vojske i bolju zaštitu prirode, okoliša i zdravlja građana.

Projekt će trajati godinu dana, a Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva izdvojit će za njega 130.000 kuna. U provedbi projekta sudjelovat će Udruga zaštite okoliša (UZO) iz Karlovca, PCAP International iz Karlovca i "Kako je zelena moja dolina Plaški" iz Plaškog.

Predsjednica UZO-a Danica Benkek rekla je da ih je prije mjesec dana Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izvijestilo da Ministarstvo obrane (MORH) na Vojnom vježbalištu "ne provodi rješenje Ministarstva zaštite okoliša iz travnja 2004. kojim je MORH-u naređeno da Vježbalište može nastaviti s radom samo uz stručno praćenje stanja okoliša, te uz izgradnju uništavališta bojnih sredstava (vodonepropusnog i armirano-betonskog bazena napunjenog zemljom), da bi se stanovništvo zaštitilo od buke, a kraško tlo i podzemne vode od zagađivanja, posebno u kišnom razdoblju".

Na temelju toga Danica Benkek tvrdi kako na Vježbalištu ni Hrvatska vojska ne poštuje mjere zaštite prirode, a ne zna se točno ni kakav je okoliš bio prije nego što su se njime intenzivnije koristile američke i druge strane vojne snage nakon što je Sabor prihvatio Memorandum o suglasnosti između Vlade RH i Europskog zapovjedništva SAD-a radi korištenja zračnog prostora, poligona, zračnih i pomorskih luka i objekata za uvježbavanje američkih oružanih snaga u Europi.

Voditeljica projekta Željka Lukešić rekla je da će njezina zadaća u prvome redu biti usporedba zakonske i druge regulative zaštite okoliša u vojnim objektima u Hrvatskoj s regulativom u Sloveniji i Njemačkoj, tj. Europskoj uniji, te priprema zakonskih prijedloga Saboru.

Milica Kraguljac iz udruge "Kako je zelena moja dolina Plaški" najavila je da će ta udruga prikupljati dokumentaciju prostornih planova i katastra o granicama Vježbališta, koje se razlikuju ovisno o dokumentima i upućuju na njegovo neovlašteno širenje, zatim podatke o zdravlju ljudi i životinja, te da će provoditi ankete na terenu.

Karlovački UZO nastojat će pronaći novac za neovisnu analizu tla, vode i zraka u naseljima i prirodi u blizini Vojnog vježbališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙