FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati apeliraju na građane da sutra ne koriste državne službe

ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Čelnici sindikata državnih službiapeliraju na građane da sutra, 28. prosinca, ne koriste usluge tijeladržavne uprave jer sindikati organiziraju jednodnevni štrajk zbogniskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.
ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) - Čelnici sindikata državnih službi apeliraju na građane da sutra, 28. prosinca, ne koriste usluge tijela državne uprave jer sindikati organiziraju jednodnevni štrajk zbog niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.

Četiri sindikata će štrajkati jer je Vlada odbila zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna svim službenicima i namještenicima, čime bi se privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi, te nije donijela uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada.

Najveći broj službenika i namještenika prima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im je ponudila samo povećanje osnovice za tri posto.

Sindikalci mole građane za razumijevanje i strpljivost, jer štrajk nije uperen protiv njih nego protiv Vlade koja pokazuje socijalnu neosjetljivost prema državnim službenicima i namještenicima.

"Molimo građane da sutra ne dolaze na šaltere državnih službi i sudove", rekao je Hini predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.

Ipak, zakazane rasprave na sudovima će se održati, a pravosudna policija će obavljati osnovne aktivnosti.

Policajci i vatrogasci će i tijekom štrajka pružati hitne intervencije, tako da sigurnost građana neće doći u pitanje.

No, policijski službenici na šalterima MUP-a i na graničnim prijelazima će štrajkati, pa predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić poziva građane da sutra ne dolaze vaditi dokumente i sl., a na granicama očekuje dugačke kolone.

Carinski sindikat Hrvatske neće sudjelovati u štrajku, jer su njegovi zahtjevi puno veći od 300 kuna, ali podupire sve akcije koje bi poboljšale položaj zaposlenih u državnim službama.

Iz Sindikata vojnih službenika i namještenika uvjeravaju da obrambena sposobnost zemlje neće biti ugrožena, jer MORH mora osigurati normalno funkcioniranje Oružanih snaga usprkos štrajku, no sve što u obrambenom sustavu nije nužno, neće funkcionirati.

Sindikalci očekuju velik odaziv oko 65.000 zaposlenih u državnim službama, iako je već počeo pritisak na zaposlene da ne sudjeluju u štrajku. Najavljuju da će protiv svakog rukovoditelja koji svojim djelatnicima bude uskraćivao pravo na štrajk podnijeti kaznenu prijavu.

Vlada je u međuvremenu donijela odluku o poslovima koji se ne smiju prekidati ni tijekom štrajka, no sindikati tvrde da ta odluka ne vrijedi, pa je se neće pridržavati.

"Vlada je zakasnila jer je odluku o minimumu funkcioniranja službi tijekom štrajka trebala donijeti u postupku mirenja zajedno sa sindikatima", kaže Ivica Ihas.

Također je odlučila da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, no sindikalci će osporiti i tu odluku, pozivajući se na presudu Ustavnog suda o zabrani diskriminacije te štrajkove liječnika i prosvjetnih djelatnika kojima je vrijeme štrajka plaćeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙