FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vesna Dejanović podnijela ostavku na mjesto predsjednice SSSH, Ivan Tomac v. d. predsjednik

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica Saveza samostalnihsindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović na današnjoj je sjedniciVijeća SSSH podnijela ostavku, a na njezino je mjesto kao v. d.predsjednik izabran Ivan Tomac.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović na današnjoj je sjednici Vijeća SSSH podnijela ostavku, a na njezino je mjesto kao v. d. predsjednik izabran Ivan Tomac.

Uz Vesnu Dejanović ostavku je dao i dosadašnji tajnik SSSH Željko Klaus, no na njegovo mjesto nije izabran nitko.

Tomac, koji je predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, bit će v. d. predsjednik do završetka kandidacijskog postupka za izbor novog predsjednika, koji bi mogao biti izabran na nekoj od sjednica Vijeća SSSH ili kongresu koji se treba održati do kraja godine.

Dejanović i Klaus podnijeli su ostavke zbog, kako su rekli, sukoba u koncepcijama i viđenju sindikalizma, a tome je prethodilo pismo sedam najvećih granskih sindikata udruženih u SSSH od 10. siječnja, u kojem su od predsjednice tražili promjenu načina rada.

U pismu koje su potpisali predsjednici sindikata poljoprivrede, trgovine, tekstila, zdravstva, graditelja, metalaca i energetike Vesni Dejanović zamjereno je "soliranje" u istupima te zatraženo da se redovito tjedno konzultira s potpredsjednicima SSSH.

Zatražili su i vraćanje predsjednika Sindikata tekstilaca Josipa Zidanića na mjesto potpredsjednika za financije, te osmišljavanje prepoznatljivosti SSSH čija je politika, po njihovoj ocjeni, postala troma, neprepoznatljiva i neprihvatljiva.

Ostavka dvoje čelnih ljudi samo je kulminacija sukoba koji već dulje vrijeme tinjaju u najvećoj hrvatskoj sindikalnoj središnjici.

Otvoreno nezadovoljstvo radom Vesne Dejanović prvi je puta iskazano nakon što je poduprla zabranu prosvjeda na Markovu trgu, a nastavljeno je sukobom s predsjednicom Sindikata trgovine Anom Knežević, jer Dejanović nije podržala zahtjev za potpunom zabranom rada trgovina nedjeljom.

Vesna Dejanović je nakon podnošenja ostavke i demonstrativnog odlaska sa sjednice Vijeća izjavila novinarima da hrvatski sindikalizam mora doživjeti promjene, prije svega kroz integracijske procese i razbijanje "feuda" pojedinih sindikalnih vođa.

Po njezinim riječima, pismeni ultimatum "sedmorice veličanstvenih" samo je prebacivanje vlastite odgovornosti na drugoga.

Također je izrazila žaljenje što će se njezinim odlaskom "zaustaviti neki procesi, upravo u trenutku kada je SSSH postao međunarodni respektabilan partner".

Željko Klaus ustvrdio je kako ostavku daje iz uvjerenja, a ne jer ga je netko na to prisilio.

SSSH je postao "rupa bez dna" u kojoj neki pojedinci "troše pare kao pijani milijarderi", rekao je Klaus dodavši kako nema puno sindikalaca koji bi dali ostavku iz uvjerenja jer se "u sindikatima dobro živi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙