FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat državnih službi o diskriminaciji štrajkaša

ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat državnih službenika inamještenika ustvrdio je u današnjem priopćenju kako je dopis koji imje uputila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor dokaz da su članovitoga sindikata koji su štrajkali prošle godine izloženidiskriminaciji.
ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika ustvrdio je u današnjem priopćenju kako je dopis koji im je uputila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor dokaz da su članovi toga sindikata koji su štrajkali prošle godine izloženi diskriminaciji.

U dopisu od 10. siječnja Kosor je sindikate poučila kako se slučajevi štrajka liječnika i prosvjetara ne mogu uspoređivati sa štrajkom državnih službenika i namještenika, jer Vlada može u svakom pojedinom slučaju odlučiti hoće li ili ne primijeniti mogućnost neplaćanja vremena provedenog u štrajku iz Zakona o radu i određenog kolektivnog ugovora.

Stoga diskriminacija u slučaju štrajka sindikata državnih službi ne postoji, tvrdi Kosor.

"Moglo bi se govoriti o diskriminaciji kada bi pojedina državna tijela provodila različitu praksu u konkretnom slučaju štrajka državnih službi, te bi jedno državno tijelo isplatilo državnim službenicima vrijeme provedeno u štrajku, dok istovremeno neko drugo državno tijelo ne bi postupilo na takav način", zaključila je potpredsjednica Vlade.

Sindikat stoga kao primjere diskriminatorne prakse navodi slučaj Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, čijim je službenicima štrajkašima uskraćena dnevnica za dan štrajka, i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te Općinskog suda u Rijeci čijim štrajkašima je poslodavac vrijeme provedeno u štrajku platio.

Na riječkom općinskom sudu za vrijeme štrajka nije održana ni jedna sudska rasprava, a u štrajku su sudjelovali svi toga dana na poslu nazočni sudski službenici, napominje sindikat.

Jadranki Kosor se zahvaljujemo na pravnoj poduci, a Vladi najavljujemo sudske tužbe zbog diskriminacije u kojima ćemo kao dokaz koristiti ne samo navedene primjere različitog postupanja državnih tijela u vezi plaćanja štrajka, nego i dopis potpredsjednice Vlade, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙