FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Toksična mrlja više ne prijeti Rusiji

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Povjerenstvo za izvanrednesituacije pri lokalnoj vladi ruske regije Habarovska donijelo je usrijedu odluku o završetku nadgledanja toksične mrlje u rijeci Amurbudući da posljednji uzorci vode uzeti iz rijeke nisu otkriliprisutnost benzena i drugih toksičnih kemikalija, javile su ruskenovinske agencije.
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Povjerenstvo za izvanredne situacije pri lokalnoj vladi ruske regije Habarovska donijelo je u srijedu odluku o završetku nadgledanja toksične mrlje u rijeci Amur budući da posljednji uzorci vode uzeti iz rijeke nisu otkrili prisutnost benzena i drugih toksičnih kemikalija, javile su ruske novinske agencije.

Posljednji uzorci vode uzeti su iz Amura u selu Bogoroskom 23. i 24. siječnja, a od početka praćenja toksične mrlje ukupno je iz rijeke uzeto više od 2.000 uzoraka.

Više od 200 kilometara dugačka mrlja benzena i drugih toksičnih kemikalija nastala je u rezultatu eksplozije 13. studenoga prošle godine u petrokemijskoj tvornici u Kini. Tada se oko 100 tona otrovnih kemikalija izlilo u rijeku Songhua, glavnu pritoku Amura.

U Rusiji su nakon te nesreće odmah bile poduzete izvanredne mjere budući da je više od 1,5 milijuna stanovnika ovisno o opskrbi vodom iz Amura. U velike gradove koji dobijaju pitku vodu iz Amura bilo je poslano više od 650 tona aktivnog ugljena za pročišćavanje koji se još uvijek primjenjuje. Prema ocjeni stručnjaka, pitka voda u toj regiji u potpunosti odgovara higijenskim normama.

Međutim, na snazi i dalje ostaje zabrana lovljenja ribe u Amuru koja je uvedena u prosincu prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙