FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Margetić na internetu objavio audio-zapis Mesićeva svjedočenja

ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Unatoč sudskoj zabrani, novinar ihaški optuženik Domagoj Margetić večeras je na svojoj internetskojstranici objavio snimke svjedočenja hrvatskog predsjednika StjepanaMesića pred Haškim sudom, kao zaštićenog svjedoka Tužiteljstva uslučaju generala Tihomira Blaškića.
ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Unatoč sudskoj zabrani, novinar i haški optuženik Domagoj Margetić večeras je na svojoj internetskoj stranici objavio snimke svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića pred Haškim sudom, kao zaštićenog svjedoka Tužiteljstva u slučaju generala Tihomira Blaškića.

Nakon što se audio zapis pojavio na Margetićevoj web-stranici glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun Hini je kazao da policija provjerava na koji način može spriječiti daljnje raspačavanje svjedočenja zaštićenog svjedoka putem interneta.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin komentirajući pojavu svjedočenja na Margetićevoj internetskoj stranici u emisiji HTV-a "Otvoreno" samo je rekao kako nalog Županijskog suda u Zagrebu policiji nalaže poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprječavanja svakog pokušaja objavljivanja tog svjedočenja.

Inače, Margetić, Iako je Haški sud protiv njega podigao optužnicu zbog medijskog objavljivanja djelova Mesićeva svjedočenja, nije odustao od nakane da objavi svjedočenja zaštićenog svjedoka.

ICTY je, stoga, od nadležnog Županijskog suda u Zagrebu zatražio da spriječi tu prezentaciju, pa je istražni sudac policiji naložio da poduzme sve potrebne korake kako bi spriječila svaki pokušaj objavljivanja svjedočenja u cijelosti ili njegovih dijelova.

Taj je nalog Margetiću uručen u utorak ujutro, na dan kad je namjeravao prezentirati materijal u jednom klubu u Mislavovoj ulici.

Od prezentacije u tom klubu odustao je zbog nazočnosti policije, a okupljeni su se premjestili u prostorije zagrebačke HVIDRA-e, odakle je policija Margetića privela u postaju u Heinzelovoj ulici, a pušten je nekoliko sati kasnije, nakon obavjesnog razgovora.

Margetić je, međutim, dan kasnije, najavio da neće odustati od objavljivanja Mesićeva svjedočenja, kojega je, kaže, dobio od pomoćnika glavne haške tužiteljice Davida Eckersona tijekom postupka razmjene dokaza u procesu protiv njega.

Uz Margetića, policija je u utorak navečer privela i predsjednika zagrebačke HVIDRA-e Ivana Pandžu, te člana HVIDRA-e i čelnika udruge "Uzdanica '91" Antu Jurendića.

Policija je pritom primijenila prisilu, a naknadno je pojašnjeno da su se Pandža i Jurendić usprotivili intervenciji.

U HVIDRA-i, međutim, tvrde da su policajci prekoračili ovlasti i najavljuju tužbu protiv čelnika PU zagrebačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙