FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji Marijačića i Rebića vjeruju u oslobađajuću presudu

DEN HAAG, 19. siječnja 2006. (Hina) - Nakon završetka trodnevnogsuđenja Ivici Marijačiću i Markici Rebiću, optuženih pred Haškim sudom(ICTY) za nepoštivanje suda, njihovi odvjetnici Marin Ivanović iKrešimir Krsnik izrazili su u četvrtak uvjerenost u donošenjeoslobađajuće presude njihovim klijentima.
DEN HAAG, 19. siječnja 2006. (Hina) - Nakon završetka trodnevnog suđenja Ivici Marijačiću i Markici Rebiću, optuženih pred Haškim sudom (ICTY) za nepoštivanje suda, njihovi odvjetnici Marin Ivanović i Krešimir Krsnik izrazili su u četvrtak uvjerenost u donošenje oslobađajuće presude njihovim klijentima.

"Apsolutno sam uvjeren u oslobađajuću presudu jer nema nijednog dokaza da je Ivica Marijačić prekršio bilo koji direktni nalog", izjavio je Ivanović.

Komentirajući činjenicu da tužitelj David Akerson u završnoj riječi nije zatražio određenu kaznu već samo osuđujuću presudu za Marijačića i Rebića, Ivanović je ocijenio da "ni sam tužitelj ne zna što bi bila adekvatna kazna i treba li je uopće izreći".

Odvjetnik Krsnik također je izjavio da je vrlo zadovoljan suđenjem i vjeruje u oslobađajuću presudu za Markicu Rebića.

Kao i u završnoj riječi na suđenju, Krsnik je oštro napao Tužiteljstvo ICTY-a za "krojenje pravde, zloupotrebu prava i manipuliranje" jer je postupak iniciralo samo, a ne po nalogu sudskog vijeća kako je predviđeno pravilima ICTY-a.

Na upit o tome zašto je obrana odustala od izvođenja svojih svjedoka, Krsnik je kazao da se nisu imali od čega braniti jer "tužitelj nije dokazao osnovanost optužnice".

Branitelji su u utorak najavili mogućnost da u svom dijelu dokaznog postupka izvedu same optuženike kao svjedoke, no kasnije su odustali od toga.

Navodeći da optuženici kao svjedoci imaju slabu dokaznu snagu, Krsnik je ocijenio kako se radi o predmetu u kojem su važnija pravna pitanja od svjedoka, jer će to biti prva haška presuda novinarima optuženima za nepoštivanje suda i kao takva presedan.

"Tužiteljstvo presudom želi disciplinirati novinare u Hrvatskoj i cijeloj bivšoj Jugoslaviji", kazao je Krsnik.

Kritizirao je činjenicu da se u tri dana suđenja na sudu nije pojavio nijedan predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Haagu, te ocijenio kako hrvatski dokumenti koje je u srijedu kao dokaze uvelo Tužiteljstvo govore o "nevjerojatnom šlamperaju" kod predaje dokumenata Haagu zbog kojeg se "najpovjerljivije tajne Republike Hrvatske iznose kao na placu".

Marijačića i Rebića ICTY je u travnju 2005. optužio za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u "Hrvatskom listu" 18. studenoga 2004. Marijačić je optužen kao glavni urednik "Hrvatskog lista" a Rebić kao suradnik lista, koji je kao bivši visoki obavještajni dužnosnik, pribavio povjerljive haške dokumente.

Optužba je izvela dvojicu svjedoka, istražitelja Tužiteljstva Terencea Camerona i stručnjaka Tužiteljstva za hrvatske arhive Williama Tomljanovicha, te uvela kao dokaze više dokumenata uključujući jedan stenogram iz ureda predsjednika, dopise HIS-u i UNS-u iz Rebićeva ureda iz 1997., kada je bio pomoćnik ministra obrane za sigurnost i druge.

U završnim riječima tužitelj je zatražio osuđujuću presudu ističući kako ICTY mora zaštiti svjedoke u hrvatskim predmetima, dok su branitelji zatražili oslobađanje ocjenivši kako optužbe nisu dokazane izvan razumne sumnje.

Predsjedavajući sudac O-Gon Kwan najavio je da će presuda biti donesena naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙