FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS organizirao gospodarski forum o prometu

BEČ, 24. siječnja 2006. (Hina) - Potrebna je maksimalna suradnjadržava članica OESS-a za bolji razvitak prometne infrastrukture iprometnih operacija na teritoriju država članica OESS-a, rečeno je uutorak na 14. europskom gospodarskom forumu o prometu koji se uorganizaciji OESS-a održava u Beču.
BEČ, 24. siječnja 2006. (Hina) - Potrebna je maksimalna suradnja država članica OESS-a za bolji razvitak prometne infrastrukture i prometnih operacija na teritoriju država članica OESS-a, rečeno je u utorak na 14. europskom gospodarskom forumu o prometu koji se u organizaciji OESS-a održava u Beču.

Bolja suradnja država članica OESS-a pretpostavka je za unaprjeđenje prometne infrastrukture kako bi se pridonijelo lakšem i bržem prijevozu robe i promicanju gospodarskog razvitka, naglašeno je na tom međunarodnom skupu.

Izaslanstva država sudionica foruma predstavila su prioritete razvitka prometa i projekte kako bi skupine stručnjaka razmotrile osnovne uvjete za njihovu provedbu.

EU je godine 2004. donijela zakonski okvir za razvitak prometnog sustava unutar nje do 2020. godine. Skupina stručnjaka na najvišoj razini (High Level Group) je predložila prošle godine određene prometne dionice na transeuropskim multimodalnim koridorima za unapređenje razvitka integralnog koncepta prometa koji će pomoći da se bolje poveže EU s njezinim susjedima, istokom Europe i srednjom Azijom.

Od 30 projekata koji bi se trebali ostvariti u sljedećih 10 godina su i koridori 10, 5 i Dunavski koridor 7 u koji spada i rijeka Sava.

U sklopu koridora 5 Hrvatska ima dva odvojka: 5B odvojak Rijeka - Zagreb - Budimpešta i 5C Ploče - Sarajevo - Osijek - Budimpešta. Hrvatska je neke prometne dionice u sklopu tih europskih koridora izgradila vlastitim sredstvima i uz novčanu pomoć Europske investicijske banke EBRD.

Glede koridora 10A od Graza preko Maribora do Zagreba Hrvatska je izgradila 34 km autoceste od Zagreba do Macelja, a u tijeku je gradnja još 20 km. Radove izvodi koncesijsko društvo u vlasništvu austrijskog Straabaga s udjelom od 51 posto i hrvatskim 49 posto.

Hrvatska će tu prometnicu otvoriti najvjerojatnije u travnju iduće godine, rekao je voditelj hrvatskog izaslanstva na forumu, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka u Upravi za strateške infrastrukturne projekte Mate Jurišić koji je u utorak govorio na skupu o hrvatskim iskustvima. Naglasio je da je Hrvatska izgradila i gradi prometne pravce povezivanja prema susjednim državama te da bi bilo dobro da i susjedne zemlje izgrade svoj dio prema Hrvatskoj.

U raspravi je francusko izaslanstvo pohvalilo hrvatska iskustva u razvitku prometne infrastrukture koja mogu, kako je rečeno, služiti kao dobar primjer zemljama u regiji.

Prvi dio OESS-ovog gospodarskog foruma o prometu održan je 23. i 24. siječnja a drugi dio održat će se na proljeće u Pragu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙