FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Delo": Hrvatskoj prijeti "bumerang" zbog odbijanja licence belgijskom KBC-u

LJUBLJANA,24. siječnja(Hina) - Slovenija inzistira da je problemneisplaćene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci sukcesijskopitanje koje se rješava "multilateralno", a ne bilateralni problem, teočekuje da će Hrvatska dopustiti ulazak belgijske skupine KBC nahrvatsko bankarsko tržište u sklopu pregovora s Europskom unijom,ocjena je koju u utorak u članku "Hrvati inzistiraju na potraživanjuštediša, ali ne žele vratiti potraživanja Ljubljanske banke".
LJUBLJANA,24. siječnja(Hina) - Slovenija inzistira da je problem neisplaćene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci sukcesijsko pitanje koje se rješava "multilateralno", a ne bilateralni problem, te očekuje da će Hrvatska dopustiti ulazak belgijske skupine KBC na hrvatsko bankarsko tržište u sklopu pregovora s Europskom unijom, ocjena je koju u utorak u članku "Hrvati inzistiraju na potraživanju štediša, ali ne žele vratiti potraživanja Ljubljanske banke".

Direktor "stare" Ljubljanske banke Borut Ožura izjavio je za "Delo" da je ta banka manje dužna hrvatskim štedišama nego što iznosi dug IPK-a Osijek prema Ljubljanskoj banci ako mu se pripišu kamate.

"Postoji više indikacija da je hrvatska vlada namjerno blokirala rad Ljubljanske banke u Zagrebu", navodi "Delo" koje tvrdi da je Hrvatska narodna banka 2000. godine zatvorila račun Ljubljanske banke u Zagrebu i da je tadašnji potpredsjednik vlade Slavko Linić onemogućio da Ljubljanska banka Zagreb počne primati "dug IPK-a Osijek na osnovi pravomoćne ovrhe".

Pravni savjetnik slovenske vlade Miha Pogačnik rekao je da Hrvatska ne želi razgovarati o rješenju pitanja devizne štednje svojih građana u Ljubljanskoj banci na sukcesijskoj i multilateralnoj osnovi.

"Treba upozoriti na postupke hrvatske strane koja ne želi razgovarati pitanju stare devizne štednje na Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu", rekao je Pogačnik, dodavši da takve multilateralne pregovore o štednji predviđa sporazum o sukcesiji država nastalih na području bivše Jugoslavije iz 2001. godine, te da je Hrvatska jedina koja ne želi na njima sudjelovati.

"S druge strane Hrvatska diskriminira štediše prema državljanstvu i mjestu sjedišta banke, hrvatska izvršna vlast upliće se u sudske postupke, a blokira podružnicu ljubljanske banke koja ne može ispunjavati svoje obveze prema štedišama", prenosi "Delo" od utorka.

Iako je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski najavio da belgijska skupina KBC kao vlasnica 34 posto dionica Nove Ljubljanske banke kao suvlasnica banke koja duguje hrvatskim štedišama ne može zbog toga dobiti dozvolu za poslovanje u Hrvatskoj, KBC ima jake argumente da će u Hrvatskoj ipak početi raditi, navodi "Delo".

"Kupoprodajni ugovor KBC-a i slovenske države o ulasku KBC-a u Ljubljansku banku određuje da eventualne obveze prema hrvatskim štedišama neće teretiti KBC nego slovensku državu i njene porezne obveznike. Tako KBC ima jak adut, a hrvatsko tvrdoglavo protivljenje ulasku belgijske banke na hrvatsko tržište moglo bi se susjednoj državi vratiti kao bumerang u pregovorima za ulazak u Europsku uniju", navodi "Delo" od utorka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙