FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

PODGORICA - Najmanje tri osobe su poginule, a preko 100 ih je ozlijeđeno u teškoj željezničkoj nesreći koja se u ponedjeljak dogodila u Crnoj Gori, izjavio je ministar unutarnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović. Međutim, prema njegovim riječima strahuje se da je taj broj mnogo veći, jer još nije stigao još jedan vlak koji dovozi ozlijeđene. Teška prometna nesreća dogodila se danas nešto prije 16 sati kad je putnički vlak koji je vozio iz Bijelog Polja ka Baru iskliznuo iz tračnica kod Bioča nedaleko od Podgorice, a četiri njegova vagona su se srušila u kanjon rijeke Morače. Spasilačke ekipe iz cijele Crne Gore, te specijalizirani timovi policije i vojske, na vrlo nepristupačnom terenu izvlače nastradale iz olupina vlaka. Prema izjavama putnika do nesreće je došlo nakon što su na kompoziciji vlaka otkazale kočnice.

LJUBLJANA - Nekadašnji predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec Bojan Bevc uhićen je u nedjelju u Austriji na graničnom prijelazu prema Sloveniji, javila je u ponedjeljak slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV. Uhićenje Bevca koji je slovenski državljanin potvrdio je i konzulat Slovenije u Klagenfurtu, a uhićen je temeljem tjeralice interpola koju je izdala Hrvatska jer je bio nedostupan hrvatskim vlastima. Na temelju zahtjeva zagrebačkog županijskog suda međunarodna tjeralica bila je izdana jer se nije odazivao na proces u kojemu se teretio za više gospodarskih zloporaba tijekom svog angažmana u PIK-u Vrbovec. Bojan Bevc, slovenski državljanin, na temelju ugovora s Hrvatskim fondom za privatizaciju dolazi 2001. na mjesto predsjednika Uprave PIK-a Vrbovec iz New Yorka, gdje je bio predstavnik tog PIK-a za američko tržište. Zagrebačka policija osumnjičila ga je sredinom siječnja 2005. da je gospodarskim zloporabama oštetio to poduzeće za gotovo 17 milijuna kuna. Bevca se, među inim, tereti i da je lažno prikazivao poslovanje PIK-a kako bi, uz mjesečnu menadžersku naknadu, dobio i godišnji bonus, odnosno nagradu za dobre poslovne rezultate u iznosu 3,5 milijuna kuna. U PIK Vrbovcu tvrde da je Bevcov krizni menadžment iza sebe ostavio dugove od oko 450 milijuna kuna.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak da će tražiti od UNMIK-a da mu omogući da u četvrtak bude nazočan na pogrebu predsjednika Kosova Ibrahima Rugove. "Elementarni je red da predsjednik Srbije ode na Kosovo koje je dio teritorija ove zemlje i njenog integriteta i da ukaže dužno poštovanje prema političkom predstavniku albanskog naroda", kazao je Tadić agenciji Beta. Tadić je dodao da odlaskom na pogreb Ibrahima Rugove želi pokazati da je Srbija spremna da se "na europski način suočava i s političkim projektima onih koji su imali i drugačije i suprostavljeno mišljenje". Telegram sućuti povodom smrti predsjednika Kosova Ibrahima Rugove u nedjelju su uputili, osim Tadića, predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, te predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš.

NAIROBI - U zgradi koja se u ponedjeljak srušila u središtu Nairobia dok je u njoj bilo 280 radnika, poginulo je najmanje osam osoba, a teže ih je ranjeno pedesetak, izjavili su svjedoci i prisutni radnici. Članovi spasilačkih ekipa golim su rukama iskopavali ruševine dok su ranjene svim raspoloživim prijevoznim sredstvima prevozili u lokalne bolnice. Jedan od radnika rekao je da je upozoreno da konstrukcija zgrade nije dovoljno stabilna, pa su je radnici pokušali stabilizirati.

WASHINGTON - Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu 28. prosinca prošle godine formalno je registrirao arbitražni zahtjev koji je Hrvatska elektroprivreda (HEP) podnijela protiv Slovenije zbog neisporučene struje iz nuklearke Krško i time potvrdio da je nadležan za spor, te da će nastaviti proceduru u kojoj je sljedeći korak uspostava arbitražnog suda. HEP je pred ICSID-om od Republike Slovenije zatražio odštetu od 32 milijuna eura za štetu koja je nastala jer nije stupio u posjed nuklearke Krško 30. lipnja 2002. kako je bilo predviđeno ugovorom između Hrvatske i Slovenije budući da je slovenski parlament ratificirao ugovor tek 25. veljače 2003. Nakon što je ICSID formalno proglasio nadležnost za slučaj sljedeći korak je formiranje arbitražnog suda koji će odlučivati o odštetnom zahtjevu.

SKOPLJE - Vojska Makedonije posjeduje rakete za višecjevne bacače od 128 milimetara, ali nema dokaza da su 2001. godine kupljene od hrvatske tvrtke Đuro Đaković , piše u ponedjeljak skopski dnevni list Utrinski vesnik i istodobno prenosi napis zagrebačkog Globusa o "raketnoj aferi" u Hrvatskoj. Umirovljeni general Todor Atanasov za isti je dnevnik izjavio da se taj tip bacača domaće proizvodnje (iz SFRJ) u Makedoniji nalazi još od 70-ih godina prošloga stoljeća. List, zatim, navodi da se Hrvatska ne nalazi na popisu međunarodne organizacije za kontrolu oružja u jugoistočnoj Europi (SISAK) iz 2004. godine, kao država od koje su vlasti u Skoplju 2001. godine nabavile rakete za višecjevne bacače.

ZAGREB/HAAG - Novinar Sky Newsa Ernot van Linden izjavio je u ponedjeljak u Haagu da je Vukovar nakon pada u studenom 1991. bio potpuno razoren grad, a prizori iz tog nekoć baroknog gradića nalikovali su scenama iz filma "Apokailpsa danas". "Nije bilo kuće koja nije bila pogođena, a gradom se širio miris smrti. Pripadnici srbijanskih paravojnih snaga pijani su slavili uz glasnu glazbu. Bilo je vrlo neobično i sablasno, kao da gledam film 'Apokalipsa danas'", izjavio je Van Linden, svjedok optužbe u postupku protiv tzv. vukovarske trojke. Vrlo detaljno opisao je događaje u vukovarskoj bolnici 19. i 20. studenog 1991. godine kada se pripremala evakuacija oko 500 civilnih i vojnih hrvatskih ranjenika te bolničkog osoblja. Van Linden svoje svjedočenje nastavlja u utorak.

ZAGREB - Uspjeh prošlogodišnjeg Crans Montana Foruma potaknuo je hrvatsku vladu na nastavak suradnje, pa će se od 5. do 7. travnja ove godine u Zagrebu održati drugi takav skup pod nazivom "Hrvatska-vrata Europe prema jugoistoku", rekla je u ponedjeljak u Zagrebu državna tajnica za europske integracije u MVPEI-u Marija Pejčinović Burić. Govoreći na konferenciji za novinare u svojstvu predsjednice Organizacijskog odbora 2. Crans Montana Foruma, Pejčinović Burić je rekla kako je 2005. godina bila prepuna iznimno važnih događaja za Hrvatsku, među kojima je i otvaranje pregovora s EU 3. listopada, ali i niz gospodarskih postignuća. Plenarne sjednice u političkom će se dijelu baviti, među ostalim, procesom pregovora s EU, politikom i strategijom unije prema susjednoj regiji i situacijom Hrvatske u procesu europskog proširenja.

BEOGRAD - Zapovjednik mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini (EUFOR) Gianmarco Chiarini i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) Vuk Drašković potpisali su u ponedjeljak Sporazum o tehničkoj suradnji kojim se omogućuje tranzit pripadnika EUFOR-a kroz SCG na putu za Kosovo. Talijanski general Chiarini je nakon potpisivanja izjavio da je Sporazum potvrda nastojanja SCG da unaprijedi reforme i približi se euroatlantskim integracijama. Ministar Drašković je izjavio da Sporazum predviđa isključivo transfer snaga EUFOR-a na putu iz BiH ka Kosovu ali ne i mogućnost da mirovne snage EU-a iz BiH uhićuju haške optuženike na teritoriju SCG. Drašković je nedavno potpisao i sličan sporazum s NATO-om.

OSLO - Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf u ponedjeljak je doputovao u trodnevni posjet Norveškoj na razgovore o gospodarskoj suradnji i kako bi norveškoj vladi zahvalio na humanitarnoj pomoći za stradale u potresu 8. listopada 2005. Ovaj posjet dio je jednotjednog putovanja tijekom kojega će pakistanski predsjednik posjetiti zemlje Srednjeg istoka i Europe te sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu u Švicarskoj.

BEOGRAD - U nastavku suđenja pripadnicima paravojne postrojbe "Škorpioni" pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak se i petooptuženi Branislav Medić, kao i ranije četvorica suoptuženih, branio da nije kriv za ubojstvo šestorice Srebreničana kod Trnova 1995. godine. Medić je u svojoj obrani prvo kazao da je prisustvovao strijeljanju zarobljenika i da "iz straha" u njih nije pucao, da bi kasnije tijekom ispitivanja promijenio iskaz, tvrdeći da je pucao "ali samo dva-tri metka koja je ispalio u vis". Suđenje se nastavlja u utorak međusobnim suočavanjem optuženih.

ZAGREB - Tajni zatvori, osuda zločina počinjenih u doba totalitarističkih komunističkih režima i zabrinutost zbog buđenja nacizma u Europi neke su od tema zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) koja je u ponedjeljak poslije podne počela u Strasborugu. Prema rasporedu na internetskim stranicama paneuropske organizacije, Hrvatskoj zanimljiva tema osude zločina počinjenih tijekom totalitarističkih komunističkih režima, predviđena je za srijedu, a zastupnici iz HDZ-a i SDP-a najavili su da će podržati prijedlog rezolucije koju je predložila skupina pučkih stranka u PE. No, prema pisanju hrvatskih medija, obje su stranke najavile amandmane.

ZAGREB - Ruska obavještajna služba FSB u ponedjeljak je optužila dio osoblja britanskog veleposlanstva u Moskvi za špijunažu, potvrdivši kao točne navode objavljene na televiziji u nedjelju navečer da su diplomati koristili primopredajnik u lažnom kamenu kako bi se dokopali državnih tajni, objavile su u ponedjeljak agencije. "Da, mogu potvrditi da je sve što je objavljeno točno i utemeljeno na našim informacijama", izjavio je za Reuters glasnogovornik FSB-a. Ruska osoba za kontakt uhićena je, a tijekom ispitivanja u špijunsku je aferu uplela najmanje četiri diplomata, među kojima i drugog tajnika britanskog veleposlanstva u Moskvi, pišu agencije. Britansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "zabrinutost i iznenađenje" ruskim optužbama, ali nije izravno negiralo sadržaj optužbi, navodi AFP.

LA PAZ - Novi bolivijski predsjednik Evo Morales u ponedjeljak je na svečanosti održanoj u palači Quemado u La Pazu imenovao prvu vladu koju čini 16 ministara čija je dužnost "promijeniti neoliberalni model" upravljanja zemljom. Tijekom ceremonije Morales je imenovao "kabinet promjena" u kojemu su stručnjaci, indijanski vođe, seljaci i sindikalci, pripadnici političkog Pokreta prema socijalizmu (MAS). Novi predsjednik je uzdignute šake od nove vlade zatražio "nultu razinu korupcije i birokracije". "Moramo vratiti dostojanstvo političarima koje se često smatra lopovima i klaunima", rekao je Morales odjeven u pulover crvene, bijele i plave boje.

SANTIAGO - Supruga i četvero djece bivšega čileanskog diktatora Augusta Pinocheta uhićeni su u ponedjeljak zbog optužbe za utaju poreza, što je dio šire istrage o utaji poreza i tajnih bankovnih računa u inozemstvu. Iz sudskih se izvora doznaje da je sudac Carlos Cerda naredio uhićenje Pinochetove supruge Lucie Hiriart kao i četvoro njezine djece pod optužbom da su "nepotpuno i zlonamjerno" ispunili poreznu prijavu koja se odnosi na milijune dolara. Obitelj Pinochet će u pritvoru biti zadržana najjmanje do utorka, kada će prizivni sud odlučiti hoće li im biti odobren izlazak uz kauciju.

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown je u ponedjeljak, za oproštajnog posjeta Mostaru, uoči predaje dužnosti Christianu Schwartz- Schillingu, zakazane za 31. siječnja ove godine, priznao da je za vrijeme troipolgodišnjeg mandata u BiH pravio pogreške. "Nemoguće je obnašati ovako veliki posao u zemlji kao što je BiH, a da ne napravite pogreške", rekao je Ashdown no nije objasnio na što misli. Ashdown je rekao da je BiH na vratima NATO-a i Europske unije te naglasio da su za njegova mandata u BiH postavljene glavne strukture za jednu modernu i decentraliziranu državu.

VERSAILLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u ponedjeljak na razgovore s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Versaillesu. Očekuje se da će razgovori, 25. u okviru takozvanih neformalnih bilateralnih summita, biti usredotočoni na europska pitanja i krizu u vezi iranskog nastavljanja programa obogaćivanja urana. Chiracov je ured rekao da će dvoje čelnika posebnu pozornost posvetiti na dva dolazeća summita EU-a koji će se održati pod austrijskim predsjedanjem, gospodarski i socijalni summit u ožujku te summit o širenju EU-a i ustavnoj povelji EU-a, koji će se održati kasnije tijekom godine.

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je izjavio da je njegov sastanak s predsjednikom republike Carlom Azegliom Ciampijem održan u nedjelju bio "srdačan", te odbacio tvrdnje dijela talijanskog tiska da je došao u sukob sa šefom države zbog određivanja termina za raspuštanje parlamenta. Za sada je sigurno da će se izbori za novi parlament održati 9. travnja no još nema suglasnosti o datumu raspuštanja postojećeg. Parlament bi se trebao po zakonu raspustiti 45 do 70 dana prije održavanja izbora, što znači da to ne mora biti 29. siječnja kako je bilo najavljeno već to može biti i dva tjedna kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙