FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija optužila britanske diplomate za špijunažu

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Ruska obavještajna služba FSB uponedjeljak je optužila dio osoblja britanskog veleposlanstva u Moskviza špijunažu, potvrdivši kao točne tvrdnje objavljene na televiziji dasu diplomati koristili primopredajnik u lažnom kamenu kako bi sedokopali državnih tajni, objavile su novinske agencije.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Ruska obavještajna služba FSB u ponedjeljak je optužila dio osoblja britanskog veleposlanstva u Moskvi za špijunažu, potvrdivši kao točne tvrdnje objavljene na televiziji da su diplomati koristili primopredajnik u lažnom kamenu kako bi se dokopali državnih tajni, objavile su novinske agencije.

"Da, mogu potvrditi da je sve što je objavljeno točno i utemeljeno na našim informacijama", izjavio je za Reuters glasnogovornik FSB-a.

"Diplomati su prikazani kako sudjeluju u aktivnostima koje su nespojive s njihovim diplomatskim statusom", dodao je, koristeći se diplomatskim jezikom pri opisivanju špijunaže.

U prilogu emitiranom u nedjelju navečer na kanalu Rusija, djelatnici FSB-a tvrde kako su se britanski agenti koristili sofisticiranim primopredajnikom skrivenim u "umjetnom kamenu" na ulici, preko kojega su od lokalnog operativca dobivali tajne podatke, objasnila je dpa.

Uređaj radi tako da može primati i slati informacije na palm-top (dlanovnik) na udaljenosti do 20 metara, tvrde u FSB-u.

Ruska osoba za kontakt uhićena je, a tijekom ispitivanja u špijunsku je aferu uplela najmanje četiri diplomata, među kojima i drugog tajnika britanskog veleposlanstva u Moskvi, pišu agencije.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "zabrinutost i iznenađenje" ruskim optužbama za špijunažu protiv svojih diplomata, ali nije izravno negiralo sadržaj optužbi, navodi AFP.

"Zabrinuti smo i iznenađeni tim optužbama", izjavio je glasnogovornik Foreign Officea, odbacujući "sve optužbe o neprimjerenom ponašanju u odnosima između Velike Britanije i ruskih nevladinih organizacija".

U TV-emisiji izrečeno je da su djelatnici veleposlanstva odobravali redovite, katkad i pozamašne svote novca za ruske nevladine organizacije.

"Savršeno je poznato da je britanska vlada financijski potpomagala projekte nekih ruskih NGO-a u području ljudskih prava i građanskog društva, ali se sva naša pomoć daje vrlo transparentno i za cilj ima izgradnju civilnog društva u Rusiji koje će funkcionirati korektno", izjavio je isti predstavnik britanskog ministarstva.

Ruski "agent" pokazao je potvrde transfera novca nekim nevladinim organizacijama koje je potpisao jedan od osumnjičenih diplomata.

"Novac je stizao hrpimice praktički svaki dan", kazao je.

Emitiranje televizijskog priloga poklopilo se s usvajanjem spornog zakona koji vrlo strogo određuje načine djelovanja nevladinih organizacija u Rusiji.

Promatrači u Moskvi ustvrdili su kako TV postaja Rusija ne bi objavila takvu emisiju bez dopuštenja s visokog mjesta, a ruski stručnjaci u Londonu ocijenili su izrečene navode "nevjerojatnima" i ukazali na trenutak u kojem je objavljen takav materijal.

Profesor ruskog jezika i europske politike na sveučilištu Kent Richard Sakwa pretpostavlja da se cijeli događaj može protumačiti kao prosvjed Rusije protiv američke politike potpore NGO-ima u nastojanju da se stvari promijene.

"Britanci kao da su pretvoreni u pomoćnu agenciju SAD-a. Čini se da je napad na njih samo oblik upozorenja Sjedinjenim Državama", smatra Sakwa.

Premda je cijeli događaj "pomalo neugodan" za Veliku Britaniju, analitičari u Londonu smatraju da neće biti istovrsnog britanskog odgovora i protjerivanja ruskih diplomata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙